Xinjiang
0

Napadačima špricama prijeti i smrtna kazna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineske vlasti saopćile su u nedjelju da bi svi odgovorni za napade medicinskim špricama, što je dovelo do protesta u Urumqiju, prijestolnici zapadne pokrajine Xinjiang, mogli biti osuđeni na smrt, objavili su državni mediji.

Ovako stroge kazne mogle bi biti izrečene onima koji su direktno napadali ljude i ubadali ih upotrijebljenim iglama, objavila je agencija Xinhua.

Zbog ovih napada policija je u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang privela 25 ljudi.

Ovi incidenti izazvali su svakodnevne masovne proteste etničke grupe Han Kineza, u kojima je poginulo najmanje petero ljudi.

Mnogi demonstranti za napade špricama optužili su etničke muslimane Ujgure, na koje sumnjaju i dužnosnici, s obzirom na to da se novi nemiri dešavaju manje od mjesec dana pred proslavu 60 godina od osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra.

Kako je u nedjelju objavila Xinhua, oni koji su napadali ljude špricama s otrovnim ili štetnim supstancama mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od tri godine ili čak smrtnom kaznom, prenio je BBC.

Tokom nekoliko dana početkom jula u sukobima Ujgura koji čine većinsko stanovništvo u Xinjiangu i Han Kineza, prema službenim podacima, ubijeno je oko 200 i ranjeno više od 1.700 osoba.