Svijet
156

Napadači na aerodrom u Istanbulu su iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Tri muškarca koja su izvela smrtonosni napad na aerodrom Ataturk u Istanbulu su Rus, Uzbekistanac i Kirgistanac, saopćili su turski zvaničnici i mediji.

Turska vjeruje da se IDIL krije iza napada pištoljem i bombama, u kojem su poginule 43 osobe i ranjeno više od 230. Policija je danas širom Istanbula vršila racije, a zadržala je najmanje 13 osoba. Pojavilo se i više detalja o žrtvama, a mnogi od njih su radnici aerodroma.

Neimenovani turski zvaničnik potvrdio je nacionalnosti napadača novinskoj agenciji Reuters, koju su prenijeli i drugi turski mediji. Među stradalima su bile 24 osobe turske nacionalnosti, šest iz Saudijske Arabije, dvije iz Iraka te jedna iz Kine, Jordana, Tunisa, Uzbekistana i Ukrajine.

Neke agencije su jednog od napadača imenovale kao Osmana Vadinova, rekavši da je iz Turske prešao na stranu IDIL-a 2015. godine. Za njega se vjeruje da je iz ruskog Kavkaza. Pojedini tamošnji mediji također su objavili fotografiju tri muškarca na aerodromu trenutak prije napada, a jedan je nosio tamnu jaknu i torbu. Dvojica su nosila kape, a jedan je bio nasmijan.

Vlada nije napravila službenu izjavu o njihovim nacionalnostima i još uvijek ne postoji zvaničan stav ko je izvršio napad u utorak navečer. Turski premijer Binali Yildirim izjavio je u srijedu da su misli turskih zvaničnika s porodicama stradalih.

"Ranije danas policija je upala na 16 lokacija i privela 13 osumnjičenih osoba za koje se vjeruje da pripadaju IDIL-u, uključujući i tri strana državljana", izjavio je u međuvremenu još jedan turski zvaničnik za agenciju France Presse.

Turski mediji su saopćili da je odjel policije za borbu protiv terorizma upao na nekoliko lokacija u Istanbulu, uključujući Pendik, Basaksehir i Sultanbeyli. Hapšenja su iskazana i u zapadnom obalnom gradu Izmiru, gdje je uhapšeno najmanje devet osoba optuženih za finansiranje, zapošljavanje i pružanje logističke podrške organizaciji IDIL.

Mediji su također objavili da su snage sigurnosti ubile dva osumnjičena militanta IDIL-a na sirijskoj granici prošle subote. Rekli su da je jedan planirao napad Ankaru ili Adanu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je proglasio nacionalni dan žalosti i rekao da napad treba poslužiti kao prekretnica u globalnoj borbi protiv militantnih grupa.