Svijet
5

Napadači iz Kelna možda nikada neće biti uhapšeni

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Većina muškaraca koji su seksualno zlostavljali žene u novogodišnjoj noći u Kelnu možda nikada neće biti pronađeni i uhapšeni, izjavio je šef gradske policije Jurgen Mathies.

Govoreći za BBC, Mathies je rekao da snimak sigurnosnih kamera nije dovoljan za identifikaciju osumnjičenih i njihovih djela. Detektivi su dosad identificirali 75 muškaraca, a većina njih je stigla iz Sjeverne Afrike tražeći azil ili nelegalnim putevima.

Policija je primila oko 500 prijava u novogodišnjoj noći, a oko 40 posto su prijave zbog seksualnih napada.

"Snimci sigurnosnih kamera nažalost nisu dovoljno dobri za identifikaciju. Vidjeli smo nekoliko krađa, a sada se oslanjamo na izjave svjedoka i žrtava, koje prepoznaju počinitelje", rekao je Mathies.

Dvojica Marokanaca i jedan Tunižanin će se zbog krađe naći na sudu, a to će biti prvi put da neko odgovara pred sudom ko je povezan s napadima u novogodišnjoj noći.

Trinaest muškaraca je uhapšeno zbog krađe, ali samo jedan od njih, dvadesetšestogodišnji Alžirac, je azilant.

Mathiesov prethodnik Wolfgang Albers je otpušten zbog načina na koji se nosio s napadima i krađama.

Oko 1.000 muškaraca sjevernoafričkog i arapskog porijekla su se okupili 31. decembra na glavnoj stanici u Kelnu, formirali su manje grupe, a potom okružili žene i prijetili im da će ih napasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pod pritiskom zbog njene imigracijske politike. U Njemačku je prošle godine stiglo 1,1 milion izbjeglica.