Svijet
10

Napadač u Coloradu je 24-godišnji James Holmes

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Maskirani i naoružani napadač koji je ubio najmanje 12 osoba na ponoćnoj premijeri novog filma o Batmanu u predgrađu Denvera, u američkoj saveznoj državi Colorado, navodno je 24-godišnji muškarac po imenu James Holmes, izvijestila je u petak TV mreža NBC News pozivajući se na izjave policijskih dužnosnika.

Napadač, koji je nosio pancirni prsluk i bio potpuno odjeven u crno, nije bio niti na jednom popisu osoba pod prismotrom što bi upozorilo vlasti da je opasan, rekli su dužnosnici. Vjeruje se da incident nema nikakvu povezanost s međunarodnim terorizmom, dodali su.

Holmes je vozio automobil s registarskim oznakama države Tennessee, ali policijski izvori rekli su za NBC News kako sa vjeruje da je živio u predgrađu gdje je izvršen napad.

Lokalna policija precizirala je u saopćenju da je ukupno u pucnjavi stradalo 50 osoba, od kojih je najmanje 12 ubijeno, dok je prvobitno javljeno o 14 mrtvih i 50 ranjenih.

Policija je objavila da napadač ušao kroz izlazna vrata i pojavio se u prednjem dijelu kina Aurora te bacio kanister iz kojeg je izlazio plin, za koji se misli da je suzavac.

Potom je počeo nasumice pucati u gomilu, izazvavši strahoviti metež. Holmes je kasnije uhapšen na parkiralištu kina, noseći nož, pušku i pištolj, dok je drugi pištolj nađen u kinu, prenosi Hina.