Svijet
0

Napadač samoubica ubijen blizu afganistanske skupštine

FENA
Muškarac s eksplozivom ubijen u ponedjeljak u Kabulu blizu mjesta na kojem se održava velika tradicionalna skupština Loja džirga, na kojoj će se od srijede razgovarati o strategiji mira s pobunjenicma i budućim vezama s Washingtonom, doznaje se iz zvaničnih izvora.

Muškarca, koji je nosio eksploziv u torbi, ubile su snage sigurnosti blizu Politehničkog univerziteta u Kabulu, u čijem se kampusu treba održati Loja džirga, izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki.

Luftulah Mašal, glasnogovornik afganistanske obavještajne agencije, izjavio je da su "samoubicu koji je pokušao ući u Politehnički univerzitet snage sigurnosti identificirale i ubile".

Loja Džirga, koja okuplja predstavnike pokrajina, plemena, naroda i različitih komponenti civilnog društva, sastaje se rijetko da odluči o velikim orijentacijama u Afganistanu.

Talibanski pobunjenici koji se bore protiv vlade predsjednika Hamida Karzaia i njegovih saveznika iz NATO-a otkako su protjerani s vlasti krajem 2001. godine odbili su učešće u radu skiupštine i prijete učesnicima odmazdom.