Svijet
21

Napadač otvorio vatru i bacio granatu na Erdoganovu palatu

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: Anadolija)
U Istanbulu je jedan muškarac danas otvorio vatru na zgradu u kojoj se nalazi kancelarija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i na nju bacio granatu, koja ipak nije eksplodirala, objavili su turski mediji.

Još uvijek nije poznato da li se Erdogan u vrijeme napada nalazio u svojoj kancelariji. Napadač je uhapšen na mjestu događaja, javio je AP.

Turski mediji navode da je neimenovani napadač bio naoružan automatskim oružjem i pištoljem. Prvo je otvorio vatru, a zatim bacio ručnu granatu, koja nije eksplodirala.

Zasad nije poznato koji su bili motivi napadača da napadne palatu Erdogana, koji je za predsjednika Turske izabran prošle godine, a prije toga je između 2003. i 2014. godine obavljao funkciju premijera.

Šef policije Istanbula Selami Altinok je kazao da je riječ o članu terorističke organizacije.

"Član terorističke organizacije danas je izveo napad na palaču Dolmabahče, prvo bacivši dvije bombe nakon čega je pokušao da puca prema policiji. Policijaci koji su se nalazili u blizini onesposobila je napadača dok su naše ekipe deaktivirale bombe", kazao je Altinok potvrdivši da napadač ima otvoren dosije.

"Radi se o napadaču koji ima policijski dosje. Mislim da je u 30-tim godinama. Ali najvažnije je da se ništa nije desilo našim kolegama", rekao je šef policije.