Danska
0

Napadač na karikaturistu pokušao dva ubistva

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Protiv Somalijca koji je provalio u kuću Kurta Vestgarda, autora spornih karikatura poslanika Muhameda, danske vlasti podići će optužnicu zbog dva pokušaja ubistva. Šef lokalne policije Ole Mabsen rekao je da će optužnica biti podignuta tokom dana i da se napadač tereti za pokušaj ubistva Verstergarda zbog stripa sa karikaturama proroka Muhameda, te za pokušaj ubistva policajca.

Policija je pucala i ranila 28-godišnjeg Somalijca, koji im je prijetio sjekirom i nožem nakon što je kasno sinoć upao u kuću Vestergarda.

"On je sada u bolnici. Poslijepodne biće izveden pred sud gdje ćemo od sudije zatražiti da mu odredi pritvor", rekao je Mabsen.

Somalijski državljanin bio je blizak sa pokretom Šebab i liderima Al kaide u istočnoj Africi, saopštila je unutrašnja služba bezbjednosti PET.

"Pokušaj ubistva Kurta Vestergarda povezan je sa terorizmom. Osoba koja je uhapšena povezana je sa somalijskom terorističkom organizacijom Al šebab, kao i sa liderima Al kaide u istočnoj Africi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je napadač povezan sa više terorističkih aktivnosti u istočnoj Africi i da je član terorističke mreže formirane u Danskoj, a koju već izvjesno vrijeme prati PET.

Vestergard je dobio nekoliko prijetnji smrću od kada je danski list "Jilands posten" objavio njegove karikature na kojima je prikazan prorok Muhamed sa turbanom u obliku bombe.

Vestergard je u trenutku napada u kući bio sa petogodišnjom unukom.

"Zaključao sam se u posebnu sobu i obavijestio policiju. Pokušao je sjekirom da razvali vrata, ali nije uspio", rekao je sedamdesetčetvorogodišnji Vestergard danskoj novinskoj agenciji Ricau.

On je rekao da je napadač psovao i vrijeđao ga na lošem engleskom i danskom jeziku, ponavljajući da će se vratiti.

Vestergard je jedan od 12 crtača čiji su radovi sa islamom kao glavnom temom prvi put objavljeni u listu "Jilands posten" u septembru 2005. godine što je izazvalo nasilne proteste širom svijeta u januaru i februaru 2006. godine.

Dva Tunižanina uhapšena su u Danskoj 2008. godine zbog planiranja ubistva Vestergarda, ali su kasnije oslobođeni i protjerani.

Demonstranti su u februaru 2006. godine zapalili dansku zastavu u Damasku i Bejrutu, a desetine je poginulo tokom protesta u Nigeriji, Libiji i Pakistanu.

Internet hakeri napali su u aprilu prošle godine web site danskog Društva slobode medija koji su prodavali kopije Vestegardovih stripova, rekao je direktor ove grupe Lars Hedegard.

Uprkos provali na internetu prodato je oko 1000 potpisanih primjeraka stripa, od toga polovina stranim kupcima po cijeni od 250 dolara, rekao je Hedegard.

Oko 200 000 muslimana u Danskoj  čine oko 3,5 odsto populacije i druga su po veličini religijska zajednica nakon državne Luteranske crkve.