Svijet
61

Napadač koji je ubio 20, a ranio više od 40 osoba u Orlandu je Omar Saddiqui Mateen s Floride

Klix.ba
Omar Mateen (Foto: Facebook)
Omar Mateen
Osumnjičeni za napade u gay noćnom klubu u Orlandu koji je ubio 20, a ranio više od 40 osoba je Omar Saddiqui Mateen s Floride, prenosi CBS, pozivajući se na izvore. Ovaj medij dodaje da FBI trenutno provjerava da li je on povezan s ekstremistima.

Neimenovani zvaničnik za CNN je izjavio da je Saddiqui Mateen radio kao privatni zaštitar. On je iznajmio automobil i odvezao se u Orlando kako bi obavio napad, rekao je izvor.

Dopisnik WFTV kanala rekao je da je Mateen imao 27 godina i da je poznat policiji s Floride. CBS News s druge strane navodi da je Mateen imao 29 godina. Prema izvještajima s društvenih mreža, roditelji su mu Afganistanci.

Policija je ranije saopćila da je osumnjičeni bio naoružan automatskom puškom i pištoljem. Zvaničnik FBI koji je bio prisutan na konferenciji za medije je rekao: "U ovom trenutku sagledavamo situaciju iz svih uglova. Imamo sugestije da pojedinac može imati sklonosti prema toj ideologiji ekstremizma, ali za sada ne možemo definitivno reći da je tako".

Podsjećamo, policija iz grada Orlanda ova čin je nazvala terorizmom. Povrijeđeni su odvedeni u Regionalni medicinski centra u Orlandu.

U klubu gdje se održavala zabava nalazilo se više od 100 osoba u trenutku kada je napadač ušao u napad i otvorio vatru na prisutne.