Svijet
1

Napadač iz škole Arapahoe planirao mnogo veći napad

Klix.ba
Foto: CBS
Foto: CBS
Učenik iz srednje škole Arapahoe u Coloradu, koji se ubio nakon što je ranio drugog učenika, planirao je napad u još najmanje pet različitih dijelova škole, saopćili su istražitelji.

Karl Pierson (18) je slovima i brojevima na svojoj ruci označio školsku biblioteku i još četiri učionice. Šerif okruga Arapahoe, Grayson Robinson, saopćio je kako vlasti još uvijek pokušavaju odrediti da li je Pierson tražio neke određene osobe.

Pierson je na svojoj podlaktici napisao i latinsku frazu “Alea iacta est” (kocka je bačena).

Šerif Robinson saopćio je kako je Pierson ušao u školsku zgradu naoružan sačmaricom, sa 125 komada municije, mačetom i tri Molotovoljeva koktela.

“Njegove namjere bile su zle, a pokušao je povrijediti više osoba”, rekao je Robinskon na konferenciji za medije.

Pretpostavlja se da Pierson tražio bibliotekara i trenera debate Tracyja Martina te još jednog učenika.

Jedan hitac je ispalio niz hodnik, čim je ušao u zgradu, te teško ranio 17-godišnju Claire Davis. Istražitelji tvrde da se jednostavno našla na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Davis je i dalje hospitalizirana i nalazi se u komi.

Trener Martin pobjegao je iz škole kada je shvatio da je i on jedna od meta. Pokušao je napadača odvuči što dalje od učenika.

Pierson je bio jedan od članova debatnog tima, ali se, izgleda, posvađao sa Martinom te je u septembru suspendovan zbog prijetnji. Robinson je negirao da je Pierson izbačen iz debatnog tima, ali je naveo da je napad ipak neka vrsta odmazde.

Piersonov otac, Mark, navodi kako su on i njegova supruga bili na nizu disciplinskih saslušanja početkom školske godine, ali i da je ključna osoba za rasvjetljavanje slučaja Tracy Martin, koji se još uvijek nije javno oglasio.

Pierson je u školi ispalio pet hitaca, prije nego je, frustriran jer ne može pronaći Martina, okončao svoj život. Istražitelji kažu da čitav događaj nije trajao duže od nekoliko minuta. Uspjeli su zadržati Piersona u biblioteci, kada je aktiviriao jedan Molotovljev koktel.

Piersonovi roditelji napisali su vlastito saopćenje za javnost u kojem su izjavili kako su shrvani tragičnim događajima i zatražili razmatranje zajednice.