Svijet
1

Napadač iz Pariza je Abdelhakim Dekhar

FENA
Francuske vlasti imenovale su uhapšenog čovjeka osumnjičenog za nedavne oružane napade u Parizu kao Abdelhakima Dekhara.

On je prebačen u pritvor u srijedu oko 18 sati po lokalnom vremenu iz vozila u autoparku u Bois-Colombesu, sjeverozapadno od Pariza.

Vlasti su saopćile da je Dekhar bio uhapšen i 1998. zbog njegove uloge u nizu fatalnih napada vatrenim oružjem u Parizu.

Prošlog je petka naoružani čovjek zaptrijetio pariskoj TV stanici a u ponedjeljak je napao prostorije ljevičarskih novina i sjedište banke.

Tužioci su saopćili u srijedu navečer da se uzorci Dekharove DNK podudaraju s onima uzetim s mjesta zločina.

Oni navode da još nisu u poziciji da ga ispitiju a čitanje njegovih prava je odgođeno.

Dekhar je uhapšen u parkiranom automobiliu u podzemnom autoparku nakon dojave jednog građanina.

"Moje kolege su primjetile da on nije veoma lucidan. Oni su zaključili da je uzimao lijekove jer su ublizini pronašli kapsule", izjavio je policijski zvaničnik Christophe Crepin.

Neki mediji su sugerirali da je on mogao pokušati samoubistvo.

Dopisnik BBC-ja iz Pariza, Hugh Schofield, javlja kako se vjeruje da bi Dekhar mogao biti treći čovjek u takozvanoj Rey-Maupin aferi, imenovanoj po mladom paru povezanom s anarhističkim grupama, koji je pokušao da otme oružje od stražara i potom je oteo tasksi.

U potjeri i pucnjavi koji su uslijedili ubijena su tri policajca i taksista, kao i Audry Maupin.

Maupinova djevojka Florence Rey oslobođena je iz zatvora prije nekoliko godina.

Njihova priča podsjeća na radnju kontroverznog američkog filma Natural Born Killers.

Na suđenju u 1998., Dekhar je protestirao tvrdeći da je nevin, rekavši da ga je regrutirala alžirska tajna služba da se ubaci u redove francuske krajnje ljevice. On je odslužio četiri godine zatvora.

Na stotine policajaca učestvovalo je u velikoj potjeri pokrenutoj u ponedjeljak, a mjere sigurnosti su pojačane pred prostorijama svih medijskih kuća.

Apel za informacijom za napadačem izazvao je skoro 700 telefonskih poziva.

Prvi incident - prošlog petka - desio se u uredima francuske TV stanice BFMTV.

Napadač je ispraznio šanžer svoje puške u prijemnom području a da nije ispalio nijedan metak, poručivši osoblju: "Naredni put vas neću promašiti".

U ponedjeljak je osumnjičeni napao prostorije francuskih novina Liberation, ispalivši dva hica i teško ranivši 23-godišnjeg pomoćnika fotografa.

Dva sata kasnije isti napadač je ispalio hice ispred sjedišta banke Societe Generale, u poslovnom kvartu La Defense u zapadnom Parizu. U tom napadu nije bilo povrijeđenih.

Nakon toga napadač je oteo automobil i prisilio je vozača da ga izbaci u aveniji des Champs Elysees, gdje je nestao.

Napadi su šokirali francuske novine.

Vlasnik Liberationa Nicolas Demorand u utorak je napisao komentar u kojem je obećao da će novina nastaviti s radom.

"Otvaranje vatre po novinskoj redakciji predstavlja napad na živote muškaraca i žena koji su samo radili svoj posao. To je također napad na ideju i sistem vrijednosti koji nazivamo Republikom", navodi on u svom komentaru.

Ranjeni čovjek, za koga se navodi da mu se stanje poboljšava u bolnici, sada je pri svjesti i više mu nije potreban aparat za vještačko disanje.