Svijet
0

Napadač iz Beča mentalno poremećen?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uhapšeni za pokušaj bombaškog napada na američku ambasadu u Beču Asim Ć. (42) i Mehmed D. (34) jučerašnji dan proveli su u pritvoru gdje su ispitivani. Prema tvrdnjama psihijatara, Asim Ć. je mentalno poremećen čovjek, a špekulacije o Mehmedovoj ulozi nalogodavca ovog napada su, prema navodima policije, upitni.

Nakon psihijatrijskih pregleda pokazalo se da 42-godišnji napadač bosanskohercegovačkog porijekla nije svjestan počinjenog djela te da mu se ne može pripisati puna odgovornost zbog psihičke nestabilnosti.

Prema riječima državnog tužitelja u Beču Gerharda Jaroscha, nakon još jednog psihijatrijskog nalaza o stanju napadača odlučit će se da li će 42-godišnji Asim C. u zatvoru ili u psihijatrijskoj ustanovi provesti vrijeme do suđenja, izvještava austrijski ORF.

Drugi uhapšeni, Mehmed D. (34) za kojeg se jučer sumnjalo da je mogući nalogodavac potvrdio je da poznaje Asima Ć., ali da on nema nikakve veze za neuspjelim bombaškim napadom koji je izveo Asim.

"Meni izgleda kao da Asim Ć. pokušava opravdati svoja djela jer tvrdi da mu je Mehmed D. dao ruksak i kazao mu šta treba raditi. Međutim, Mehmed odbacuje takve navode tvrdeći da nema nikakve veze sa pokušajem napada na američku ambasadu“, pojasnila je Doris Edelbachter, glasnogovornica Državnog odjela za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma.

Prema njenim riječima, dosadašnje analize i ispitivanja nisu mogla dokazati i potvrditi islamističo-ekstremističku pozadinu napada.