Fidel Castro
0

"Napad u Arizoni je užasan čin"

FENA
Fidel Castro (Foto: AP)
Fidel Castro (Foto: AP)
Bivši kubanski lider Fidel Castro oštro je u nedjelju osudio i nazvao svirepim napad u kojem je u Tucsonu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, ubijeno šest osoba, dok je 13 teško ranjeno, među njima i kongresmenka Gabrielle Giffords.

Fidel Castro, kubanska revolucionarna ikona, rekao je da čak i ljudi koji se kao i on najčešće ne slažu s politikom Sjedinjenih Američkih Država ne žele da ikada bude nasilja kakvo se dogodilo u Arizoni.

"Čak i oni od nas koji ne dijele politiku i filozofiju (administracije predsjednika Baracka Obame) iskreno žele da nijedno dijete, sudac, zastupnik ili građanin SAD-a umre na tako apsurdan način za koji nema opravdanja", napisao je Castro u članku objavljenom u nedjelju u državnim medijima pod nazivom "Užasan čin".

Castro je kazao i da je krvoproliće navelo mnoge da dovedu u pitanje oštru retoriku koja sve više obuzima američku politiku, prenio je Associated Press.

Bivši kubanski lider zapravo je mislio na web stranicu bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin na kojem je ona u martu 2010. objavila kartu SAD-a sa ukrštenim linijama nišana u namjeri da pokaže kako se nada da će politički napasti svoje protivnike na političkoj sceni, ali je ta stranica kasnije uklonjena.

Castro je također spomenuo nekoliko stvari oko kojih se ne slaže sa SAD-om - svoje uvjerenje da bi Arizona po pravu trebalo da pripada Meksiku i kontroverzni američki zakon o imigrantima.

Fidel Castro (84) odstupio je najprije privremeno, a zatim i trajno s mjesta kubanskog lidera 2006. godine. Ostao je šef Komunističke partije i povremeno objavljuje tekstove u državnim medijima.