Napad na Ambasadu SAD-a
64

Napad u Ankari izveo je militantni komunista Ecevit Sanli

Anadolija
Bombaš samoubojica koji je izveo današnji teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari je Ecevit Sanli, član zabranjene militantne komunističke partije Pokret narodnog oslobođenja (DHKP-C), saznaje agencija Anadolija (AA).

Sanli je izveo napad plastičnim eksplozivom C-4.

Inače, Sanli je uhapšen 1997. godine zbog napada na zgradu Policijske uprave Istanbul i vojnog kompleksa Harbiye. Učesnik je i niza štrajkova glađu u zatvorima koji su se nerijetko završavali i smrću zatvorenika tokom 2000. godine.

Tada je odsluživao kaznu u zatvoru Umraniye. Zbog narušenog zdravlja pušten je 2002. godine na uvjetnu slobodu. Bolovao je od bolesti Wernicke Korsakoff.

Turski ministar unutrašnjih poslova Muammer Guler izjavio je na poprištu današnjeg terorističkog napada bombaša samoubojice, ispred Ambasade SAD u Ankari da je u 13:14 sati po lokalnom vremenu u stražarnicu na ulazu za personal došla osoba za koju se sumnja da je bombaš samoubojica.

„Za vrijeme spomenutog događaja na licu mjesta su se nalazila tri zaštitara. Dva u stražarnici, a jedan ispred nje. Zaštitar Mustafa Akarsu (47) smrtno je stradao zajedno sa bombašem samoubojicom“, rekao je Guler i dodao da su druga dva zaštitara lakše ranjena i medicinski zbrinuta.

Ističući da je otkriveno da je napadač bio muškarac, Guler je dodao da je urađena i analiza otisaka prstiju, te utvrđeno da se radi o pripadniku zabranjene ljevičarske organizacije.