Obilježavanje 70 godina napada
0

Napad na Pearl Harbor ipak nije bio iznenadan

SRNA
Pearl Harbour
Pearl Harbour
Pred obilježavanje 70 godina od japanskog napada na pomorsku bazu američke mornarice Pearl Harbor na Havajima, nakon čega su SAD ušle u Drugi svjetski rat, memorandum sa kojeg je skinuta oznaka povjerljivo, ukazuje na to da je udar bio očekivan, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Tadašnji američki predsjednik Franklin Roosevelt nazvao je 7. decembar 1941. godine, kada su japanske snage napale Pearl Harbor, datumom koji će se pamtiti po zlu

U japanskom napadu poginulo je 2.459 američkih vojnika.

Britanski dnevnik navodi da su se pred obilježavanje 70 godina od tog datuma pojavili dokazi da je predsjednik Franklin Roosevelt bio upozoren tri dana prije napada da japansko carstvo na Havaje gleda kao na "otvoreni sukob".

   Ova informacija daje dodatne dokaze da je Washington odbacivao sve znake upozorenja za masovno krvoproliće i da je ulazak u rat neminovan.

   "U očekivanju mogućeg otvorenog sukoba sa SAD, Japan energično koristi svaku dostupnu agenciju da obezbjedi vojnu, pomorsku i trgovinsku informaciju, obraćajući posebnu pažnju na Zapadnu obalu, Panamski kanal i teritoriju Havaja", navodi se u memorandumu, koji sadrži 26 strana.

   Dokument, datiran na 4. decembar 1941. godine pod oznakom povjerljivo i naslovljen "Japanska obavještajna služba i propaganda u SAD", ukazuje na japansko nadziranje Havaja u djelu pod nazivom "Metodi djelovanja i tačke napada."
   Memorandum, koji se sada nalazi u predsjedničkoj biblioteci i muzeju "Franklin Roosevelt u New Yorku, stajao je neobjavljen od skidanja oznake povjerljivo prije 26 godina.

   Sadržaj dokumenta otkrio je istoričar Craig Shirly u svojoj knjizi "Decembar 1941: 31 dan koji je promijenio Ameriku i spasio svijet."