Svijet
0

Napad Bijele kuće na Kerryja zbog dosjetke o lošim učenicima i Iraku

FENA
Bijela kuća u utorak je napala demokratskog senatora Johna Kerryja radi navodnog vrijeđanja američkih vojnika u Iraku zbog njegovoga predizbornog govora pred srednjoškolcima u Pasadeni, u Kaliforniji, u kojem im je savjetovao da marljivo uče jer bi inače mogli "zaglaviti u Iraku".

Senator iz Massachusettsa, koji razmatra mogućnost da krene u još jednu predsjedničku utrku 2008., u ponedjeljak je govorio na skupu demokratskog kandidata za guvernera Kalifornije Phila Angelidesa u srednjoj školi u Pasadeni.

Govor je počeo s nekoliko dosjetki, našalivši se kako je predsjednik George Bush nekada živio u Teksasu, a danas "u državi poricanja", parafrazirajući naslov knjige novinara Boba Wodwarda "State of denial" (Država (stanje) poricanja).

A tada je nastavio: "Znate, obrazovanje, ako napravite najviše, ako marljivo učite, pišete svoje zadaće i trudite se biti pametni, može vam biti dobro. A ako ne, onda zaglavite u Iraku."

Na brifingu u Bijeloj kući novinari su u utorak tražili komentar glasnogovornika Tonyja Snowa, koji je spremno izvadio i pročitao tekst Kerryjeve izjave, ocijenivši je uvredljivom.

"To je apsolutno uvreda. Senator Kerry ne samo da duguje ispriku onima koji su na službi u Iraku već i obiteljima onih koji su položili živote", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Snow.

Na upit o kritici iz Bijele kuće, John Kerry, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, oštro je uzvratio, rekavši kako republikance treba biti sram što koriste Bijelu kuću za takve napade i da njegova poruka nije išla bila protiv vojnika nego "protiv predsjednika Busha i njegove propale politike u Iraku".

Sedmicu dana prije kongresnih izbora 7. novembra, prenosi Hina, za koje im sve ankete prognoziraju gubitak većine u Predstavničkom domu i neizvjesnu borbu za očuvanje većine u Senatu, republikanci su objeručke dočekali Kerryjevu nespretnu dosjetku i počeli je koristiti u kampanji.