Svijet
0

Naoružani napadač u Denveru ubio jednu i ranio pet osoba

FENA
Naoružani čovjek u nedjelju je otvorio vatru po velikom skladištu kompanije Safeway Inc., ubivši jednu osobu i ranivši ih još pet, od kojih dvoje teško, prije nego što ga je ubila policija.

Nekoliko požara također je podmetnuto unutar distributivnog centra nekoliko kilometara sjeveroistočno od prometnoga međudržavnog autoputa 70, saopćile su vlasti. Požari, koji su zahvatili robu u skladištu, uključujući proizvode od papira, ugašeni su do nedjelje navečer, javio je AP.

Više od 150 službenika bilo je prisiljeno na evakuaciju, a deseci policajaca pozvani su kako bi okružili zgradu, saopćio je policijski načelnik Gerry Whitman.

"Nikada u životu nisam prošao kroz nešto poput ovoga. Ostali radnici bježali su iz zgade i vikali 'Bježimo odavde!" - izjavio je Scott Stroman, službenik na odjelu za mesne proizvode koji je na poslu manje od mjesec dama.

Policija nije odmah potvrdila identitet napadača, ali je policijski glasnogovornik Sonny Jackson izjavio kako je najmanje jedan od ljudi koju su pozvali policiju imenovao službenika Michaela Forda kao napadača.

Glasnogovornik Safewaya Jeff Stroh izjavio je kako je Ford radio na primanju narudžbi u odjelu proizvodnje i da je bio zaposlen u centru više od godinu dana.

Whitman je izjavio kako nema razloga vjerovati da je više od jednog osumnjičenog, iako se očekuje da će se istraga nastaviti u ponedjeljak.

Policija je primila nekoliko hitnih poziva o pucnjavi do 15.12 sati. Otprilike sat vremena nakon što su ušli u skladište, policajci su pronašli osumnjičenog a on je otvorio vatru na 38-godišnjeg pripadnika SWAT odreda Dericka Domingueza u lijevi zglob. Dominguez je također slomio nogu.

Policajci su potom otvorili vatru i ubili osumnjičenog, kazao je Whitman.

Dok su policajci pretraživali golemi centar, pronašli su još jednoga ubijenog.

Do nedjelje navečer dvije žrtve su bile u kritičnom stanju, a dvoje ostalih, među kojima i Dominguez, bilo je u ozbiljnom stanju i pušteno je iz medicinskog zdravstvenog centra Denvera, saopćila je bolnička glasnogovornica Benny Samuels.

Načelnik vatrogasne brigade Denvera Lary Trujillo izjavio je kako su požari podmetnuti u jednom dijelu zgrade te još jedan u drugom području.