Svijet
0

Nakon zemljotresa cunami ide prema Filipinima

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U utorak je snažni zemljotres zahvatio jugozapadno područje Tajvana, te prouzrokovao potencijalno destruktivni cunami koji se uputio ka Filipinima, na dan druge godišnjice smrtonosnih valova pod kojima je hiljade stanovnika južne Azije izgubilo živote.

Zemljotres su osjetili stanovnici širom Tajvana, a prema preliminarnim izvještajima riječ je o zemljotresu jačine između 6.7 i 7.2 stepeni po Rihteru. U Taipeiju, glavnom gradu Tajvana, za sada nema izvještaja o velikoj materijalnoj šteti niti povrijeđenim osobama.

Iz japanskog Meteorološkog zavoda saopšteno je da se u Bascu, na Filipinima, očekuje udar gotovo metar visokog cunamija.

"Postoji opasnost od veoma razornog lokalnog cunamija, ali na obalama bližim epicentru zemljotresa mogao bi se pojaviti mnogo opasniji cunami.", saopćeno je iz Meteorološkog zavoda.

Iz Centra za otkrivanje cunamija na Havajima saopćeno je da se, na osnovu podataka o ranijim zemljotresima, radi o cunamiju manjeg opsega, ali tek u narednih sat vremena moći će se tačnije znati šta će se desiti sa Tajvanom i Filipinima.

Zemljotresi jačine 7 ili više stepeni po Rihteru generalno se klasificiraju kao veliki zemljotresi, koji mogu nanijeti ozbiljnu štetu na širem području.