Svijet
0

Nakon više od 90 godina slika Vincenta van Gogha mijenja vlasnika

Sarajevo-x.com
Umjetničko djelo Vincenta van Gogha, koje je naslikao samo nekoliko sedmica prije nego što je izvršio samoubistvo, u martu će se naći u prodaji, i to prvi put nakon više od 90 godina. A novi vlasnik ovog remek djela morat će platiti čak 30 miliona dolara, objavio je BBC.

Prvi put nakon više od 90 godina, umjetničko djelo Vincenta van Gogha "L'Enfant a l'Orange" moći će se za 30 miliona dolara kupiti na European Fine Art Fairu koji će se održati u martu u Maastricht (Nizozemska).

Van Gogh je naslikao umjetničko djelo "L'Enfant a l'Orange" 1890. godine, samo mjesec dana prije nego što se se ubio, u 37. godini života.

Portet izrazito vedrih boja je izuzetno zanimljiv, jer većina djela Vincenta van Gogh odaje mračni dojam, a naslikao ga je nakon druženja sa malim nećakom i kumčetom, koji je po njemu i dobio ime Vincent.

Van Goghova radost zbog druženja sa mladim nećakom rezultirala je eksplozijom umjetničke energije u posljednjih nekoliko sedmica njegova života, a "L'Enfant a l'Orange" predstavlja portret dvogodišnjeg Raoula Leverta, sina stolara iz francuskog gradića Auvers gdje je umjetnik proveo neko vrijeme prije svoje smrti.

U novembru prošle godine, niko nije pokazao interes za kupovinu posljednjeg umjetničkog djela Vincenta van Gogha, te nije ostvarila željenu cijenu niti privukla ponude iznad 25 miliona dolara.