Istražuje se je li otrovan
0

Nakon uzimanja uzoraka Arafatovi posmrtni ostaci ponovo pokopani

FENA
Posmrtni ostaci Jasera Arafata ponovno su pokopani u utorak prije podne u Ramalahu pošto su međunarodni stručnjaci uzeli potrebne uzorke kojih bi analiza trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da je historijski palestinski vođa bio otrovan 2004. godine.

"Operacija se završena, grobnica je zatvorena, a uzorci su predani francuskim, švicarskim i ruskim stručnjacima", rekao je član palestinske komisije koja je zadužena istražiti Arafatovu smrt. Tri francuska istražna suca prisustvovali su uzimanju uzoraka kojih je analiza naređena prema tužbi Arafatove udovice Suhe Arafat.

Švicarske i ruske stručnjake angažirala je Palestinska samouprava i oni bi zajedničkom istragom trebali istražiti sumnje u trovanje polonijem 210, radioaktivnom i vrlo otrovnom tvari. Hipoteza o poloniju pojavila se u maju kada je katarska televizija prikazala dokumentarni film o Arafatu u kojem je rečeno da su švicarski stručnjaci pronašli neuobičajeno visoke količine polonija u osobnim stvarima palestinskog vođe.

Nakon tih otkrića Suha Arafat, koja danas živi na Malti i nije se vratila na palestinska područja od 2004., podnijela je tužbu u Francuskoj za ubistvo i time otvorila put za ekshumaciju.

"Ta istraga je bolna, ali potrebna jer treba doznati istinu koja je potrebna našem narodu", rekla je udovica i objasnila: "Ako je bilo zločina, on se mora razotkriti".

Suha Arafat odbacila je optužbe da je odbila obdukciju 2004. godine. Međutim, Arafatov nećak Naser al-Kidva, predsjednik fondacije Jaser Arafat, smatra obdukciju "profaniranjem" i smatra da ona "neće donijeti nikakva dobra Palestincima" te ponavlja da su Arafata otrovali Izraelci.

Mnogi Palestinci pitaju se čemu istraga sada, osam godina poslije smrti. Međutim, čak i osam godina poslije uzorci mogu ukazati na trovanje.

Sami tragovi polonija ipak nisu dostatni jer tog elementa ima i u prirodi pa tek analiza koja će trajati nekoliko sedmica treba potvrditi polonij umjetnog porijekla. Krajem decembra znat će se jesu li uzorci uzeti s Arafatovih posmrtnih ostataka koristivi, te ako jesu tek bi se u proljeće dobili rezultati je li bilo trovanja.

Stručnjaci su rekli da će se uzorci uzeti iz kostiju, jer polonij se taloži u jetri, slezeni, bubrezima i kostima, napose u koštanoj srži, no nakon osam godina vjerojatno je preostao samo u kostima.

Polonij, prema imenu Poljske, nazvan je u počast naučnice Marie Curie koja ga je izolirala 1898., jer je ona poljskog porijekla. Taj se hemijski element koristi kao izvor alfa-zraka u medicinskim istraživanjima te kao izvor zagrijavanja u svemirskim uređajima.

On je međutim vrlo rijedak te je samo milijarditi gram polonija prisutan u deset grama uranija. Za njegovu proizvodnju potreban je nuklearni reaktor. Procjenjuje se da se proizvodi manje od 100 grama na godinu u cijelom svijetu, uglavnom u Rusiji.

Najpoznatija žrtva trovanja polonijem bio je bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko, otrovan 2006. Litvinenko je bio poznat protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Grobnica Jasera Arafata nalazi se u mauzoleju sagrađenom u krugu Mukate, glavnog sjedišta predsjednika Palestinske samouprave u Ramalahu. U utorak je tokom ekshumacije mauzolej bio zatvoren za javnost. Nakon uzimanja uzorka i povrata tijela u grobnicu, održan je obred polaganja vijenaca i molitva.

Arafat je umro 11. novembra 2004., u 75. godini u vojnoj bolnici u Parizu gdje je bio prebačen uz pristanak Izraela koji ga je dvije godine držao opkoljenog u Mukati.