Svijet
68

Nakon ubistva gorile: Dječakova majka rekla da se "nezgode dešavaju", a zoološki vrt ne želi preuzeti odgovornost

Klix.ba
Direktor zoološkog vrta u Cincinnatiju u ponedjeljak je rekao kako je ograda visoka jedan metar sasvim dovoljna, iako je četverogodišnji dječak uspio da je preskoči i padne u nastambu gorile koja je morala biti ubijena.

Incident koji se desio u nedjelju izazvao je burne kritike prema rukovodstvu zoološkog vrta jer navodno nije osiguralo adekvatnu zaštitu za posjetitelje, ali i prema porodici koja nije bila u stanju paziti na dječaka.

Podsjećamo, dječaku je nakon pada u jazbinu ubrzo prišla 17-godišnja gorila zvana Harambe, nakon čega je počela drama. Gorila je postala uznemirena pa je dječaka vukla po plitkom kanalu. Kako bi spriječili ozbiljnije povrede, a možda i smrt dječaka, čuvari zoološkog vrta ubili su Harambe vatrenim oružjem.

Ovaj potez izazvao je ljutnju građana koji smatraju da odgovornost za incident pada na majku koja je trebala čuvati svoje dijete. Peticiju kojom se urgira da odgovornost snose dječakovi roditelji potpisalo je više od 200.000 građana, a pred zoološkim vrtom održani su i protesti.

Rukovodstvo zoološkog vrta smatra kako je sigurnost za posjetitelje dobra te da bi ponovo učinili isto ukoliko bi se desio sličan incident.

Dječakova majka Michelle Gregg poručila je kako se "nezgode dešavaju" te da joj je žao što je gorila morala biti ubijena.