Svijet
5

Nakon tropskih vrućina koje su odnijele živote u Britaniji poplave

Klix.ba
Nakon tropskih vrućina koje su zahvatile Veliku Britaniju posljednjih nekoliko sedmica i koje su uzrokovale smrt blizu 700 ljudi, pojedine dijelove ove zemlje je zahvatilo snažno nevrijeme, obilne kiše i poplave.

Britanska meteorološka služba je izdala "žuto" upozorenje nakon protekle noći sa grmljavinom, obilnom kišom i munjama u cijeloj zemlji. Posebno je upozoreno stanovništvo područja Midlandsa i sjevera Engleske da se pripremi za poplave.

Obilne padavine izazvale su već poplave na jugozapadu Engleske, a jaka kiša u toku dana se očekuje na sjeveru i zapadu.

Agencija za zaštitu okoliša u toj zemlji je također izdala upozorenja za poplave. Očekuje se da će kritično biti u Rochdaleu i Sheffieldu, kao i da će doći do naglog porasta nivoa rijeka.

Jake kiše tokom protekle noći izazvale su zatvaranje pojedinih cesta zbog poplava i teških uvjeta vožnje na sjeveroistoku zemlje.

U Newcastle su ceste blizu rijeke Tyne bile zatvorene zbog poplavnih voda i mulja, saopćilo je gradsko vijeće, prenose britanski mediji.

Podsjetimo, ovu zemlju su u julu zahvatile velike vrućine, a tamošnji ljekari su prognozirali da je to uzrok velikog broja smrtnih slučajeva i velikog broja pogoršanja zdravstvenog stanja kod stanovništva.