Meksički zaljev
0

Nakon tri mjeseca BP uspio zaustaviti curenje nafte

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
“British Petroleum” (BP) objavio je da je zaustavljeno curenje nafte u Meksički zaljev i to prvi put od 21. aprila, kada je došlo do eksplozije na platformi "Deepwater Horizon", u kojoj je poginulo 11 ljudi.

Kako je izvijestio BBC, novi poklopac dobro pristaje uz izvor i sprječava curenje nafte, no to je dio testa izdržljivosti koji bi mogao da traje do 48 sati.

Iako se još uvijek testira da li će taj poklopac moći skroz zaustaviti naftu iz podvodnog izvora, američki predsjednik Barack Obama istakao je da je prestanak curenja ipak pozitivan znak.

"Jako je dobro kada vidite da nema više nafte u Meksičkom zaljevu", kazao je Kent Wells, izvršni direktor BP-a.

Strane agencije su izvijestile i to da su nakon zaustavljanja curenja nafte porasle i dionice BP-a, no kompanija je istakla da iako nafta ne curi 48 sati to ne znači da će curenje nafte i plina biti trajno zaustavljeno.

"Posao nije završen", istakao je Doug Suttles, glavni operativni direktor BP-a.

Napomenuto je da je proba pritiska neophodna kako bi se provjerila snaga izvora. Ukoliko pritisak unutar poklopca bude nizak, to bi moglo da znači da nafta ističe na drugom mjestu ispod izvora.

Ukoliko pritisak ostane visok BP i američka vlada će morati donijeti odluku da da pokušaju ostaviti izvor zatvoren ili će ga otvoriti i naftu izvlačiti kroz cijev na četiri broda na površini.

Ovo je prvi put nakon tri mjeseca da se zaustavi curenje nafte iz Meksičkog zaljeva. Podsjećamo, eksplozija na sada već bivšoj platformi "Deepwater Horizon” odnijela je 11 života i prouzrokovala najveću ekološku katastrofu u historiji SAD-a.

BP je saopćio da je do sada na napore čišćenja naftne mrlje utrošeno preko 3,5 milijardi dolara.