Somalija
0

Nakon šest mjeseci pirati oslobodili omanski brod

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Somalski pirati oslobodili su brod u vlasništvu Omana koji su oteli prije šest mjeseci, objavio je u četvrtak vladin dužnosnik u poluautonomnoj pokrajini Puntland (sjeveroistok Somalije).

Vijest o oslobađanju broda otetog u somalskim vodama stiže sedmicu dana nakon otmice japanskog broda na kojem su dvojica državljana Republike Hrvatske, prenosi Hina, a hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su vlasnici broda počeli pregovore s otmičarima.

"Brod, koji su otmičari držali šest mjeseci oslobođen je sinoć", rekao je Abdiqaidr Muse Yusuf, pomoćnik ministra ribarstva za sjevernu somalsku regiju Puntland te dodao: "Mislim da je plaćena otkupina, ali ne znam o kojoj se tačno svoti radi."

Na brodu, otetom početkom godine blizu luke Bosasso, koja je gospodarsko središte Puntlanda, bila je sedmeročlana posada s Filipina, javlja Reuters, dok AFP izvještava da je jedan inženjer na brodu umro tokom zatočeništva, ali nije objavljen uzrok smrti.

Reuters dodaje da je posada krenula svojim domovima.

Tanker otet prošle sedmice, na kojem su dva Hrvata, jedan je od četiri teretna broda otetih u roku od samo 48 sati, s ukupno 130 članova posade.

Većina brodara isplaćuje piratima otkupninu od najmanje 10.000 dolara, a u mnogim slučajevima svote su daleko veće.

Rog Afrike je je crna zona po broju piratskih otmica brodova i u njoj je prošle godine oteto najmanje 30 brodova.

U Somaliji, siromašnoj zemlji Roga Afrike, otežavajuće je i to što je ta država u građanskom ratu od 1991., kada su ratne vođe svrgnule diktatora i otada je zemlja u anarhiji.