Svijet
2

Nakon razornog zemljotresa: U ruševinama Nepala više nema preživjelih

Klix.ba
Nepal (Foto: EPA)
Nepal (Foto: EPA)
Nepalska Vlada objavila je da, s obzirom na protok vremena, ne očekuje da će pronaći nove preživjele pod ruševinama, iako se hiljade ljudi vodi kao nestali. Prema posljednjim podacima poginula je 6.841 osoba.

"Sedam dana je proteklo od potresa. Ne vjerujem da postoji mogućnost da pronađemo preživjele pod ruševinama", rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Laxmi Prasad Dhakal, prenosi BBC.

Prema najnovijim prikupljenim podacima u potresu je povrijeđeno 14.023 osoba. Potres je također usmrtio više od stotinu osoba u Indiji i Kini.

Ranije su dužnosnici nastavili tragati kako bi utvrdili gdje se nalazi najmanje 1.000 Evropljana, uglavnom ljubitelja planinarenja koji su se u trenutku katastrofe zatekli u području Everesta i Langtanga, zone u koju je pristup otežan, a blizu je epicentra potresa koji je uništio infrastrukturu.

"Proglašeni su nestalima, no ne znamo tačno kakav je njihov status", rekla je novinarima u Katmanduu Rensje Teerink, ambasadorica Evropske unije u Nepalu. Kazala je također da je potvrđena smrt 12 državljana EU.

Očekuje se porast preminulih a obzirom da su akcija i potrage u nekim predjelima još uvijek u toku.