Svijet
1.4k

Nakon pet godina rata: Prvo primirje u Siriji stupilo na snagu

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Topovski udari i granatiranje na ratištu u Siriji od ponoći su utihnuli, nakon što je nastupilo primirje koje su dogovorile velike svjetske sile. Iz dogovora o primirju izuzetni su IDIL i ogranak Al - Kaide.

Tokom jučerašnjeg dana ruski borbeni avioni intenzivirali su napade na položaje sirijskih pobunjenika. Međutim, kada je primirje zvanično stupilo na snagu napadi su prekinuti.

Iz sirijske Opservatorije za ljudska prava istakli su da su se čule sporadične pucnjave u sjevernom dijelu Alepa, ali da je u ostalim područjima bilo mirno. Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura potvrdio je da su borbena dejstva prekinuta, uz najavljenu istragu određenih sporadičnih slučajeva.

Mistura je rekao da će se nastavak mirovnih pregovora održati 7. marta, ukoliko se trenutno primirje održi.

Privremeni prekid vatre dogovoren je između ostalog i zbog velikog pritiska da se ugroženom stanovništvu dostavi humanitarna pomoć. UN je imenovao oko 30 područja u Siriji koja su naročito ugrožena, i gdje se stanovništvo nalazi u totalnoj opsadi izloženo neprekidnim torturama IDIL-a.

Iz sirijske opozicije su potvrdili da je oko 100 pobunjeničkih frakcija pristalo na poštivanje primirja. Ipak, analitičari smatraju da će se dogovoreno primirje odnositi samo na određenom dijelu Sirije, te da će se borbena dejstva nastaviti na područjima koja kontrolišu terorističke grupe, a naročito IDIL.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je kazao kako će dogovor o primirju zavisiti od poštivanja dogovorenih obaveza sirijske vlade, Rusije i njihovih saveznika. U građanskom ratu, koji u Siriji traje od 2011. godine do sada je ubijeno oko 250.000 ljudi, a milioni su raseljeni na teritoriji Sirije i u svijetu.