Svijet
4

Nakon pada ruskog aviona: Putin naredio obustavu letova iz Rusije prema Egiptu

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas saopćio da su letovi iz Rusije prema Egiptu obustavljeni nakon što su se pojavile indikacije da je pad ruskog aviona na Sinajskom poluotoku uzrokovala eksplozija bombe.

Putin je odluku o obustavi letova saopćio nakon što su britanski istražitelji izjavili da vjeruju da je bomba bila podmetnuta u avion prije polijetanja. Avion Airbus A321 je letio iz egipatskog odmarališta Sharm el-Sheikh prema St. Petersburgu u subotu, kada se srušio. Svih 224 putnika su poginuli, a većina žrtava su Rusi.

Teroristička grupa IDIL- je ranije preuzela odgovornost za rušenje aviona. Radi se o grupi iz provincije Sinaj, koja pripada IDIL-u. Teroristička organizacija je pozvala svoje pripadnike na rat protiv Rusa i Amerikanaca zbog njihovih zračnih napada u Siriji.

Britanski zvaničnici su saopćili da su dobili informacije bazirane na presretnutoj komunikaciji između militanata na Sinajskom poluotoku, koje ukazuju na to da je eksplozija bombe uzrok tragedije.

No, Egipat i Rusija su ranije insistirali da je prerano donositi zaključke.

Putinovom saopćenju je prethodila preporuka šefa ruske Federalne sigurnosne službe Aleksandra Bortnikova, koja se tiče pomenute obustave letova prema Egiptu.

Putin je dao instrukcije vladi da iskoristi sve mehanizme i što prije ruske državljane vrati kući.

Rusija u Egiptu trenutno ima oko 45.000 svojih državljana, a Velika Britanija oko 19.000. Svi su smješteni u Sharm el-Sheiku.

Mnogi Britanci su se planirali vratiti danas, no, od deset aviona kompanije Easyjet, koja je glavna za transport putnika iz Sharm el-Sheikha, samo su dva poletjela. Razlog su temeljite inspekcije aviona koje provode egipatske vlasti.

Međutim, egipatski ministar za avijaciju Hossam Kamal je rekao da letovi nisu zabranjeni, nego da je stvar "kapaciteta aerodroma". Broj aviona je sada veći nego inače, a povećana je i sigurnost.

Britanski istražitelji još uvijek nisu potpuno isključili mogućnost da je tehnički kvar uzrok tragedije, ali su dodali da je takva mogućnost sve manja. Oni sumnjaju da je neko ko je imao pristup avionu u odjeljak za prtljag podmetnuo bombu prije polijetanja.

Američki predsjednik Barack Obama je za CBS izjavio da je moguće da je bomba uzrok pada aviona.