Svijet
119

Nakon novog napada u Ankari Erdogan poručio teroristima: Bacit ćemo vas na koljena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon novog terorističkog napada u Ankari u kojem su ubijene 34 osobe, a ranjeno najmanje 125 oglasio se i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je teroristima poručio kako će biti uništeni.

Erdogan je kazao kako će teroristički napadi samo ojačati odlučnost Turske da se bori protiv svih terorista.

Novi teroristički napad dogodio se u Guven parku, u okruku Kizilay u Ankari, kada je bomba postavljena pod jedan automobil eksplodirala između dva parkirana autobusa u veoma prometnom dijelu grada, što upućuje da su meta napada bili civili.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala kazao je da će se istraga završiti danas, a odgovorni će biti imenovani. Do sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali izvori Vlade Turske pretpostavljaju da je riječ o militantima Kurdistanske radničke partije (PKK). Kurdski pobunjenici posljednjih mjeseci izveli su nekoliko napada na teritoriji Turske, ali nije isključeno ni djelovanje IDIL-a.

Pozivajući na nacionalno jedinstvo turskog naroda Erdogan je izjavio kako će Turska iskoristiti svoje pravo na samoodbranu kako bi spriječila buduće napade.

"Naši ljudi ne treba da brinu, borit ćemo se protiv terorizma odlučno do kraja, i bacit ćemo ih na koljena", poručio je Erdogan, prenosi BBC.

U međuvremenu je premijer Turske Ahmet Davutoglu otkazao posjetu Jordanu, a teroristički napad u Ankari osudili su SAD i NATO, rekavši da ne postoji opravdanje za takve "gnusne činove nasilja".

Turski ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu kazao je da je na mjestu eksplozije poginulo 30 osoba, a da su četiri preminule naknadno u bolnici. Pretpostavlja se da su među poginulima i dvojica napadača.