Svijet
10

Nakon Narodne skupštine i francuski Senat glasa o priznavanju Palestine

Anadolija
Nakon što je početkom mjeseca Narodna skupština francuskog Parlamenta izglasala nacrt prijedloga vladi da se Palestina prizna kao država, o istom nacrtu će se sutra izjašnjavati i zastupnici francuskog Senata.

Glasanje o pomenutom nacrtu prijedloga u Senatu su predložili zastupnici iz reda Zelenih.

Iako ove odluke oba doma francuskog Parlamenta imaju simboličan i neobavezujući karakter, analitičari tvrde da ti potezi nedvojbeno pokazuju francusku podršku Palestini u mirovnom procesu na Bliskom istoku i da će izazvati reakciju izraelskih vlasti.

Zastupnici Narodne skupštine francuskog parlamenta su na prijedlog zastupnika iz reda socijalista prošle sedmice većinom glasova usvojili nacrt prijedloga o priznavanju palestinske države. Usvajanje odluke, koja ima karakter preporuke, podržalo je 339, a protiv se izjasnio 151 zastupnik. Ljevičarske stranke i Zeleni su podržali, a Unija narodnog pokreta (UMP) glasala protiv.

Za zvanično priznanje palestinske države potrebno je da konkretne poteze donese francuska vlada.

O nacrtu odluke za priznavanje Palestine kao države razgovaralo se i u Evropskom parlamentu, a na glasanje će se iznijeti tokom ovog mjeseca.

Prošlog mjeseca Švedska je priznala Palestinu kao državu, a nakon nje i Velika Britanija i Irska su donijele neobavezujeće odluke o priznanju te države. Španski Parlament je također donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine, a u holandskom parlamentu započeta je rasprava o priznanju Palestine kao države.

Od ukupno 193 zemlje, Palestinu kao državu do sada je priznalo 135 država.