Svijet
0

Nakon napada u Francuskoj, policija štiti redakcije i u Španiji i Danskoj

SRNA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Mjere bezbjednosti oko prostorija španskih i danskih satiričnih dnevnika su pojačane nakon napada na prostorije francuskog satiričnog časopisa "Charlie Hebdo", dok je redakcija španskog dnevnog lista "El Pais" evakuisana zbog sumnjivog paketa.

Redakcija lista "El Pais" evakuisana je oko 15.00 sati zbog sumnjivog paketa koji je jedan čovjek ostavio na prijavnici.

Madridska redakcija evakuisana je kada je jedan čovjek ispred skenera na prijavnici ostavio "sumnjivi paket", koji trenutno ispituje policija, prenose španski mediji.

Dva španska satirična dnevnika "El Jueves" i "Mongolia" uputila su danas izraze solidarnosti nakon napada na prostorije "Charlie Hebdo", a časopis "Mongolia" je na Twitteru reprodukovao jedno od izdanja francuskog lista posvećenog poslaniku Muhamedu.

"Danas smo svi Charlie Hebdo i podržavamo slobodu izražavanja", napisao je na svom Twitter nalogu urednik mjesečnog izdanja "Revista Mongolia" Gonzalo Boje.

Ovu poruku prati crtež Kabua, francuskog karikaturiste koji se nalazi među 12 žrtava današnjeg napada u Parizu.

Pojačane su mjere bezbjednosti i oko danskog časopisa "Jyllands-Posten" koji je prvi objavio karikature poslanika Muhameda, izazvavši bijes i ogorčenje u muslimanskom svijetu.

U internom dopisu zaposleni u "Jyllands-Postenu" su obaviješteni da su preduzete pojačane bezbjednosne mjere.

Najmanje 12 ljudi je ubijeno, a 10 ranjeno kada su maskirani napadači naoružani automatskim puškama upali u redakciju satiričnog lista "Charlie Hebdo" u centru Pariza, poznatog po objavljivanju karikatura muslimanskih lidera.

U napadu je ubijeno 10 novinara, među kojima glavni i odgovorni urednik lista, još trojica poznatih karikaturista, te dvojica policajaca.

Vlada u Parizu je saopštila da je nivo uzbune zbog opasnosti od napada u Parizu povišen na najviši stepen, a bezbjednost je pojačana u svim hramovima, prodavnicama, sjedištima medija i u saobraćaju.

Svjetski zvaničnici, najviši funkcioneri EU i NATO oštro su osudili napad na novinare satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu.