BBC
0

Nakon krvave subote utihnuli protesti u Iranu

Sarajevo-x.com
Nakon cjelosedmičnih krvavih protesta u Teheranu, iranske vlasti rasporedile su na hiljade policajaca na ulice ovog grada, čime su demonstracije zaustavljene. Ipak, s krovova i prozora i dalje se mogu čuti povici "Bog je najveći", "Smrt diktatoru".

Prema posljednjim informacijama u nedjelju nije bilo većih nereda, nakon što je u subotu deset ljudi poginulo, a oko 100 povrijeđeno u sukobu protestanata i policije.

Državni mediji objavili su da je 457 osoba zadržano u pritvoru zbog nasilja od subote, prenosi BBC. Također, nastavljene su restrikcije u medijskom izvještavanju stranih TV kuća i agencija, a nekima je naređeno da napuste zemlju.

"Reporteri bez granica" saopštili su da su u toku prošle sedmice uhapšena 23 iranska novinara.

Protesti su započeli, podsjetimo, nakon 12. juna i proglašenja pobjede Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničkim izborima u Iranu. Mase koje podržavaju njegovog oponenta Mira Hosseina Moussavija tražile su nove izbore i provjeru neregularnosti u određenim područjima, a posljednju riječ dao je vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei koji je podržao Ahmadinejadovu "apsolutnu pobjedu".

Prema nekim analizama, ajatolahov govor dao je zeleno svjetlo državnim snagama reda da koriste pravu municiju. U svom obraćanju Moussavi je izrazio podršku demonstrantima, ali i naglasio da neće dozvoliti da njihovi životi budu ugroženi.

Iranska nacionalna televizija objavila je da je u subotnjim neredima poginulo deset, a povrijeđeno 100 ljudi.