Svijet
31

Nakon izmirenja sa Izraelom i izvinjenja Rusiji: Turska spremna popustiti i Egiptu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska je spreman započeti pregovore sa egipatskim vlastima o uspostavi diplomatskih odnosa, rekao je u utorak turski premijer Binali Yildirim.

Turska je u proteklih nekoliko dana diplomatskim putem uspjela "izgladiti" višegodišnji spor sa Izraelom te je na dobrom putu da odnose popravi i sa Rusijom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer se izvinio za rušenje ruskog aviona, a sljedeća zemlja sa kojom Turci žele popraviti odnose je Egipat.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje su prekinuti nakon svrgavanja egipatskog predsjednika Muhameda Mursija. Turska se usprotivila državnom udaru koji je izveo Abdel Fattah el-Sisi te je pružila utočište mnogobrojnim članovima Muslimanskog bratstva.

Premijer Yildirim danas je rekao kako je zbacivanje Mursija bilo nedemokratski čin, ali da Turska i Egipat, dvije zemlje istog regiona, ne mogu prekinuti sve veze čak i kad bi to neko htio.

"Ni sada ne postoje prepreke za trgovinu između dvije zemlje. Tu je možda baza za normalizaciju odnosa u budućnosti. Pregovori mogu biti održani na razini ministara. Spremni smo za to", rekao je Yildirim, a prenose turski mediji.