Svijet
0

Nakon Guantanama: Težak izbor za budućeg američkog predsjednika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Budući američki predsjednik morat će donijeti tešku odluku o načinu zbrinjavanja osumnjičenih za terorizam nakon zatvaranja Guantanama, što su obećala oba predsjednička kandidata.

Demokrat Barack Obama i republikanac John McCain angažirali su se da će zatvorititi američku pomorsku bazu na Kubi, koja broji još oko 270 zatvorenika, uprkos skoro jednoglasnom neodobravanju ovoga zatvora u svijetu.

Rekavši u četvrtak da Ustav garantira pravo zatvorenicima, Vrhovni sud je izbrisao pravosudnu specifičnost pomorske baze, objavivši mogućim zatvaranje ovog kaznenog centra.

Nijedan kandidat nije dao tačan odgovor šta bi se moglo desiti nakon zatvaranja, ali reakcije dvojice kanidata na odluku Vrhovnoga suda pokazale su da se njihovi prioriteti razlikuju.

"To je značajan korak ka uspostavljanju našeg kredibiliteta kao nacije angažirane u odbrani pravne države i odbacivanju lošeg izbora između borbe protiv terorizma i zaštite individualnih sloboda", rekao je Obama.

"To je jedna od najlošijih ideja u historiji ove zemlje", osudio je u petak McCain. "Naša prva obaveza je da zaštitimo sigurnost ove zemlje i muškarce i žene koji je brane. Ova odluka ograničit će našu mogućnost da se to uradi."

Čak i ako se zatvorenici prebace u zatvore visoke sigurnosti na američkom tlu, to neće okončati pokušaje predsjednika Busha da osumnjičene za terorizam drži van američkog pravnog sistema.

"Budući predsjednik, ma ko on bio, trebat će se suočiti s nizom teških odluka. Nijedna opcija nije dobra", objasnila je Sara Mendelson, ekspert u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. Ostaje najvažnije pitanje "ko će biti zatvorenik i zašto?"

Budući predsjednik morat će najvjerojatnije promijeniti kriterije koje je postavila Bushova administracija, i koncentrirati se na glavne dužnosnike terorističkih mreža umjesto napadati sitne ljude neprijatelje SAD-a, precizira Sara Mendelson.