Al-Jazeera
0

Nakon dva Mubarakova sina i njegova supruga pobjegla u London

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Televizija Al-Jazeera javlja kako je nakon dvojice sinova Hosnija Mubaraka, Gamala i Ala, koji su s porodicama pobjegli u London, isto učinila i predsjednikova supruga.

Informacije nisu službeno potvrđene, no Al-Jazeera se poziva na pouzdane izvore. Inače, Hosni Mubarak još uvijek ne želi predati vlast, a spekulira se da je plan brzog bijega, ukoliko se stanje u zemlji po njega još više pogorša, već gotov. Mubarak je u subotu mandat za sastavljanje nove vlade dao generalu Ahmadu Šafiku, a prvi je put u svojoj vladavini imenovao zamjenika, potpredsjednika države. To je Omar Sulejman, šef egipatskih tajnih službi i Mubarakov vjerni suradnik. Demonstranti kažu da te promjene ništa ne znače ako Mubarak sam ne ode s vlasti.

Egipatska policija tokom noći je uhapsila nekolicinu demonstranata zbog kršenja policijskog sata koji počinje svaki dan u 16 sati. Stotine turista zapelo je u zračnoj luci u Kairu pokušavajući pobjeći iz zemlje. British Airways i Egypt Air upozorili su svoje putnike na kašnjenja, a neke evropske zračne kompanije zbog uvođenja policijskog sata su letove i otkazali.

Najmanje troje demonstranata ubijeno je u subotu u Kairu i njihova mrtva tijelo prenosili su kroz rijeku demonstranata. Najmanje 102 osobe, od kojih 33 u subotu, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski protesti, objavili su sigurnosni i medicinski izvori, dok se haos i protesti nastavljaju usprkos policijskom satu. Nadahnuti tuniskim protestima koji su srušili omrznutog predsjednika, deseci hiljada Egipćana prkosili su i u subotu uvečer policijskom satu, petog dana protesta protiv režima.

Opljačkane i razbijene prodavaonice, izgorjeli automobili i razbacane spaljene gume dominiraju ulicama Kaira u nedjelju ujutro, s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se još drži na vlasti i snagama sigurnosti koje pokušavaju obuzdati pljačkaše. U pet dana dosad nezabilježenih protesta u 30-godišnjoj Mubarakovoj vlasti, više od stotinu ljudi je ubijeno, a ulagači i turisti napustili su zemlju. Mubarak je imenovanjem potpredsjednika ponudio prvu naznaku mogućnosti odstupanja s vlasti, a 80 miliona stanovnika Egipta nalazi se u procjepu između želje za demokratskim reformama i strahom da će zemljom zavladati haos i bezakonje.

Egipćani se sada nadaju da će vojska obnoviti red na ulicama, ali i da istodobno neće pucati na demonstrante protiv Mubarakove vlasti. Pljačkaške rulje posljednjih su dana harale supermarketima, bankama, draguljarnicama i vladinim zgradama. Lopovi su u zgradi Egipatskog muzeja teško oštetili dvije dragocjene mumije.

Tokom noći obični su Egipćani izašli na ulice naoružani palicama, lancima i noževima i čuvali svoje četvrti od pljačkaša. Do jutra su ulice uglavnom opustjele, a tenkovi i oklopna vozila razmješteni su na ključnim punktovima i ispred banaka i glavnih zgrada. Policija, koja se zadnjih dana borila s demonstrantima, povučena je s ulica.

Subota je dosad bila najkrvaviji dan u protestima. Samo je u gradu Bani Suefu, južno od Kaira, policija ubila 17 demonstranata. Nedjelja je normalan radni dan u Egiptu, ali je bankama i berzama naređeno da ostanu zatvorene.