Svijet
3

Nakon debakla ljevice na izborima: Francuska vlada podnijela ostavku

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Dosadašnji francuski premijer Jean-Marc Ayrault podnio je danas predsjedniku Francoisu Hollandeu ostavku u svoje ime i u ime vlade, saopšteno je iz Ayraultovog kabineta, a Hollande će na čelo vlade imenovati ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa i to će saopštiti u večerašnjem obraćanju, javljaju francuski mediji.

Hollande je odlučio da na čelo vlade dovede Vallsa nakon što je njegova Socijalistička partija pretrpjela ponižavajuće gubitke na lokalnim izborima čiji je drugi krug održan jučer, saopštili su izvori bliski vladi, a prenosi AFP.

Francuska televizija BFM navodi da je Valls bio favorit u anketama i da će moći da računa i na podršku aktuelnih članova vlade, kao što je ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, koji je veoma blizak šefu države.

Ayrault je u dugom razgovoru koji je jutros imao u Jelisejskoj palati sa Hollandeom izrazio predsjedniku svoju lojalnost, ali su propusti na koje je ukazao šef države odnijeli prevagu, navodi BFM.

Francuska televizija javlja da Hollandeova odluka o smjeni Ayraulta neće biti bez posljedica, pošto će, prema informacijama kojima BFM raspolaže, ministrica za stambena pitanja Cecile Duflot podnijeti ostavku i neće biti u sastavu nove vladajuće garniture.

Poslije neuspjeha u prvom krugu lokalnih izbora, francuska ljevica je u drugom, odlučujućem krugu doživjela "kataklizmu" kakva se ne pamti u analima, izgubivši 151 grad sa više od 10.000 stanovnika u korist desnice i krajnje desnice, piše danas francuska štampa.

Mnogi Francuzi jučer nisu ni izašli na birališta, očito kaznivši socijalističku vladu predsjednika Hollandea u atmosferi opšteg nezadovoljstva zbog visoke nezaposlenosti, stagnirajuće ekonomije, imigracije i kriminala.