Svijet
94

Nakon Brexita: Desničari Francuske i Holandije najavljuju referendume u svojim zemljama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vođe desnice u Francuskoj i Holandiji u petak ujutro, nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU, pozvali su na referendume u svojim zemljama o napuštanju Unije.

Francuska Nacionalna fronta ističe kako je to pobjeda antievropskih i antimigrantskih pozicija u Evropi te traži referendum za napuštanje EU i u Francuskoj.

Predsjednica Nacionalnog fronta Francuske Marine le Pen na Tweeteru je napisala: "Pobjeda za slobodu. Godinama govorim da moramo u Francuskoj organizovati referendum, ali i u svim drugim zemljama Evropske unije".

"Sloboda na kraju uvijek pobjeđuje. Bravo za Ujedinjeno Kraljevstvo. Sada je vrijeme za Frexit", kazao je zamjenik čelnice Nacionalne fronte Francuske Florian Philippot na Tweeteru.

Nacionalna fronta dugo poziva da i Francuska izađe iz EU.

Holandski desničar Geert Wilders pozvao je na referendum o članstvu Holandije u Evropskoj uniji, kazavši da će, ako bude izabran za premijera na općim izborima u martu sljedeće godine, on također sazvati referendum.

Geert Wilders (Foto: EPA)
Geert Wilders (Foto: EPA)

"Želimo biti sami zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracijsku politiku. Što je prije moguće Holanđani trebaju dobiti priliku da kažu što misle o članstvu u Evropskoj uniji", saopćio je Widers.

Podsjećamo, građani Velike Britanije odlučili su na historijskom referendumu da nakon 43 godine članstva žele napustiti Evropsku uniju.

Za izlazak iz Evropske unije glasalo je 52 posto građana, dok je za ostanak u EU glasalo 48 posto, pokazuju prvi rezultati nakon 99 posto prebrojanih glasova. Procenat onih koji podržavaju izlazak na kraju može biti nešto manji od trenutnih 52 posto, ali je sigurno da je većina građana izabrala izlazak.