Svijet
2

Nakon abdikacije kralja Španiju zahvatio val antimonarhijskih protesta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon abdikacije španskog kranja Juana Carlosa, Španija je postala poprište masovnih protesta građana koji se protive aktuelnom monarhijskom političkom sistemu i zagovaraju republikanski sistem.

Kralj Juan Carlos je nakon nepune četiri decenije odstupio sa trona i na tom mjestu ga je naslijedio njegov sin princ Felipe. Ovaj događaj je izazvao niz reakcija Španaca koji žele da se Španija riješi monarhije i postane republika.

Na poziv opozicione Ujedinjene ljevice (IU) i brojnih nevladinih organizacija u više od 40 španskih gradova i sinoć su održani antimonarhijski protesti.

"Želimo sami određivati svoju budućnost", "Španija, republika", najčešći su slogani demonstranata koji su mahali republičkim zastavama i tražili okončanje monarhije.

Demonstranti tvrde da imaju pravo da brane svoja demokratska prava i zajtijevaju raspisivanje referenduma o političkoj budućnosti Španije.

Na jučerašnjim protestima je bilo znatno manje demonstranata nego prethodnih dana, ali su najavljena masovnija okupljanja u svim gradovima pred zasjedanje Senata, koji treba da potvrdi abdikaciju Juana Carlosa i svečane inauguracije princa Filipea.