SAD
0

Nakon 15 godina broj pušača ponovo u porastu

FENA
Prvi put nakon 15 godina broj pušača blago je porastao u Sjedinjenim Državama, uništavajući bar za sada nadu sanitarnih vlasti da će se postotak pušača u zemlji ustaliti na razini nižoj od 20 posto.

Prema istraživanju koje su 2008. godine proveli centri za kontrolu i prevenciju bolesti, a čiji su rezultati objavljeni ovih dana, 21 posto stanovništva u Americi spada u pušače.

To je nešto više nego godinu dana ranije, kada je samo 19,8 posto Amerikanaca konzumiralo duhan. Stručnjaci su saopćili da je prvi put od 1994. godine u porastu i broj odraslih osoba koje puše.

Mada je u pitanju samo blagi porast koji bi mogao biti prolazan, sanitarne vlasti su ipak nezadovoljne rezultatom, prenijeli su američki mediji.

Od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća broj odraslih pušača se smanjio i sa skoro dva pušača na pet stanovnika spao na samo jednog pušača na pet stanovnika danas. Međutim, cilj je koji su sanitarne vlasti zacrtale za 2010. godinu da taj odnos bude jedan pušač na deset stanovnika.

Broj pušača varira od jedne savezne države do druge. Najviše pušača ima u Virdžiniji i Indijani (26 posto), a za njima slijede Kentaki, Misuri, Oklahoma i Tenesi. Pušenje je najmanje rasprostranjeno u Utahu, gdje puši samo devet posto odraslog stanovništva.

Najniža stopa pušenja je u onim državama u kojima postoje najstroži zakoni u vezi s pušenjem na javnim mjestima i u kojima su cijene cigareta najviše zbog poreza koje moraju plaćati njihovi proizvođači i dobavljači.