Preživjela pad aviona
0

Nakon 13 sati na olupini samo traži da vidi majku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Osim što traži da vidi svoju majku, jedina preživjela osoba na kobnom letu IY626, koja sada leži u bolnici, ne traži mnogo. Bahia Bakari (14), od momenta kad su je spasioci sa dijela olupine palog aviona prebacili na kopno, leži u bolnici sa slomljenom ključnom kosti.

Kako piše Associated Press, djevojčica koja je čudom preživjela pad putničkog aviona jemenske kompanije Yemenia Air i dalje proživljava teške traume, te joj doktori u Moroniju još uvijek nisu rekli za sudbinu 151 putnika i člana posade koji su poginuli u utorak ujutro.

"Rekao sam joj da je njena majka u drugoj sobi", izjavio je djevojčicin ujak Joseph Yousouf ispred glavne bolnice ove bivše francuske kolonije, gdje je avion trebao sletjeti, ali je zbog jakog vjetra pao u Indijski okean.

Jedina preživjela 13 sati je provela plutajući na vodi, pridržavajući se za jedan dio olupine aviona. Kad su je spasioci pronašli bila je svjesna i tražila hranu.

"Putovali su na Komorska ostrva na odmor", ispričao je Bahijin ujak koji je živio s njenim roditeljima i troje mlađe djece u blizini Pariza. "Trebala je ostati kod bake."

Djevojčicin otac Kassim Bakari rekao je da je Bahia jedva znala plivati, ali je ipak uspjela izdržati. Činjenica da je ona preživjela iniciraju pretpostavku da su u momentu pada i drugi bili živi.

"Razgovarao sam s njom jučer popodne... pitao je šta se dogodilo", telefonom je ispričao Bakari. "Rekla je 'Tata, vidjeli smo kako avion pada u vodu. Bila sam u vodi, mogla sam čuti ljude kako pričaju, ali ih nisam mogla vidjeti. Bio je mrak, nisam ništa vidjela'."

Bakari se prisjetio i posljednjih momenata prije nego su se Bahia i njena majka ukrcale na avion iz Pariza.

"Kad smo stigli na aerodrom obje sam ih poljubio, onda se moja supruga okrenula i mahnula mi. To je bilo posljednji put da sam je vidio živu. Moja kćerka... nadam se da ću je ponovo vidjeti, ali suprugu sam vidio posljednji put", izustio je ožalošćeni.

Vjeruje se da su uzrok pada bile velike turbulencije, saopšteno je iz jemenske ambasade u Washingtonu. Za mnoge Bahijin slučaj ravan je čudu.