Svijet
0

Najzapaljiviji evropski region

FENA
Ocjenjujući da je Kosovo na ivici novih sukoba u slučaju očekivanog jednostranog proglašenja nezavisnosti poslije desetog decembra, i da pregovori dviju strana nisu uspjeli da dovedu do rješenja statusnog pitanja, izvještač DT-a opisuje Kosovo kao najzapaljiviji evropski region.

Ilistrujući nepomirljivost stavova dviju strana, DT objavljuje i izvode iz razgovora svog novinara s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i odlazećim premijerom Kosova Agimom Čekuom - uz fotografije dvojice lidera, i pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa na proslavi Dana zastave u Prištini jučer.

Predsjednik Tadić, prema DT-u, govorio je uoči puta u Baden o Kosovu kao o već nezavisnoj teritoriji i poput svojih kolega iz redova kosovskih Albanaca nije očekivao sporazumno rješenje u kontaktima dviju strana.

Predsjednik Srbije je rekao DT-u i da Srbi širom Balkana neće biti zadovoljni ako Kosovo proglasi nezavisnost, dok američki odnos prema statusu pokrajine opisuje kao pojednostavljen, jer SAD nisu uspjele da shvate složenost odnosa na Balkanu - baš kao ni u Iraku.

Tadić je upozorio i da bi nestabilnost s Kosova mogla da se proširi i na BiH, i kao važan cilj je naveo potrebu obuzdavanja potencijalno eksplozivnog osjećanja nepravde koje danas postoji u Srbiji zbog Kosova.

DT je sa Agimom Čekuom razgovarao na pragu porodične kuće na zapadnom Kosovu, gdje su srpske snage, kako je rekao, u maju 1999. ubile njegovog oca Hasana sa još četrdeset jednim seljaninom i zatim ga spalile.

Objašnjavajući zašto Priština ne može da odustane od nezavisnosti, Agim Čeku je rekao DT-u da je Kosovo u bivšoj Jugoslaviji imalo veze samo sa federacijom ali ne i sa Srbijom.

Veće zemlje EU izvršit će pritisak na one članice 27-morice koje oklevaju da prihvate jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dodao je i ocjenu da Evropa mora da riješi kosovsko pitanje kao posljednje otvoreno pitanje na Balkanu - i očekivanje da će veće zemlje EU izvršiti pritisak na one članice 27-morice koje oklijevaju da prihvate jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.