WikiLeaks
0

Najzanimljivije tajne depeše

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
WikiLeaks je postao prava riznica kojekakvih informacija. Na njihovim stranicama nalazi se tek 278 objavljenih tajnih depeša od njih preko 250.000, a i one su dovoljne za punjenje novinskih stupaca.

Među mnoštvom informacija, našao se i komentar kuvajtskog ministra unutrašnjih poslova za krijumčare hašiša iz Irana iz 5. februara 2009. godine. Šeik Jaber al-Khalid Sabah američkom je ambasadoru u toj zemlji objasnio zašto Kuvajt ne želi spašavati ljude poput krijumčara droge.

"Ako su truli, onda su truli i najbolja stvar je riješiti ih se. Ako ste ih pokupili u Afganistanu, tamo ih se i riješite, usred ratne zone", komentirao je Sabah.

Povod za razgovor bilo je spašavanje osmorice Iranaca od strane američkih marinaca, kojima se brod nasukao i koji su krijumčarili hašiš kroz kuvajtske vode.

"Bog ih je htio utapanjem kazniti za krijumčarenje, a onda ih vi spasite. Sad su oni vaš problem! Trebali ste pustiti da se utope", zaključio je Sabah.

Američki ambasador u Kazahstanu zabilježio je kako to izgledaju životni stil i navike lokalnih političara. U depeši poslanoj 17.4 2008. godine, putem izvora došao je do spoznaje kako kazahstanski ministar odbrane Daniyal Akhmetov izrazito voli stari, provjereni i nadasve ruski način relaksacije. Ukratko, navodi kako Akhmetov voli popiti i to u "homo sovieticus" stilu.

Guido Westerwelle, njemački ministar vanjskih poslova i zamjenik kancelarke Angele Merkel, bio je također predmet opservacije dužnosnika američke ambasade u Berlinu. Iako je on javno istupio kao gay političar, u dokumentu kojeg je WikiLeaks objavio i koji je nastao 18.9.2009. godine, Westerwelle je između ostalog opisan i kao političar s vrlo konzervativnim stavom o gay brakovima.

"Izrazito želi zaštititi poseban status braka i porodice pod njemačkim zakonom. Protivi se usvajanju djece istospolnim parovima u braku, ali sam kaže kako mu je želja jednog dana imati djecu".

Nadalje, savjetnik za protuterorizam, John Brennan, nimalo nije pokazao entuzijazam za ideju saudijskog kralja Abdullaha, koji je predložio da se puštenim zatvorenicima iz zloglasnog zatvora Guantanamo, ugrade čipovi za praćenje, prenosi The New York Times. On je tu ugradnju usporedio s onom koja se koristi na njihovim konjima i sokolima.

Britanski vojvoda od Yorka, princ Andrew, otkrili su objavljeni dokumenti na WikiLeaksu, izvrijeđao je vlastitu vladu, nazvavši je "glupom" te je time zaprepastio američkog ambasadora u toj zemlji, prenosi Telegraph. Razgovor u vezi s navodnim optužbama o uzimanju mita i firme BAER Systems, bio je na samom rubu neukusa.

Telegraph prenosi kako je američki predsjednik Barack Obama nakon prvog susreta s britanskim premijerom Davidom Cameronom, britanskog čelnika okarakterizirao kao "političara lake kategorije".