Svijet
0

Najviši kosovski dužnosnici uskoro kod Busha

FENA
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu ocijenio je u utorak skori susret s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem u Washingtonu povijesnim događajem za Kosovo.

"Ja mislim da je to jedna izvanredno značajna prigoda i smatram je povijesnom za Kosovo i za međunarodnu potporu koju SAD daje Kosovu", rekao je kosovski predsjednik uoči susreta s američkim predsjednikom Bushem 21. srpnja. On je dodao da će taj susret biti prilika i da se izrazi duboka zahvalnost za sve što su Sjedinjene Države učinile do sada za Kosovo.

Službena Priština ističe važnost skorog susreta američkog predsjednika s predsjednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hashimom Thaqijem kao priliku za daljnje jačanje međunarodnog legitimiteta Kosova kao države. Kako je najavljeno, teme razgovora visokih dužnosnika bit će demokratske reforme na Kosovu.

"Poziv američkog predsjednika čelnicima kosovskih institucija predstavlja jasan dokaz da su SAD predane pomagati Kosovo na njegovu putu jačanja demokracije i izgradnje stabilne države, što će u konačnici donijeti mir i stabilnost regije", izjavio je za Radio Kosovo glasnogovornik kosovskog predsjednika Xhavit Beqiri.

Na Kosovu vlada mišljenje da bi predstojeći susret u Washingtonu mogao biti signal onim zemljama koje još nisu priznale Kosovo i poruka da je kosovska neovisnost gotova stvar, a prihvaćanje te realnosti jedini put za daljnji razvoj odnosa u regiji.

Kosovski predsjednik i premijer te ministar vanjskih poslova Skender Hyseni prije susreta s Bushem razgovarat će 18. srpnja s američkom državnom tajnicom Condoleezzeom Rice.