Svijet
0

Najveću kraljevsku palaču na svijetu vojska štiti od vandala

Klix.ba
Reggia de Caserta, nekadašnja kraljevska rezidencija u blizini Napulja i najveća kraljevska palača na svijetu, pretvara se u ruševinu zahvaljujući krađama turista i vandalizmu. Lokalne vlasti morale su zamoliti vojsku da zaštiti palaču, a u budžetu nemaju novca ni za najhitnije popravke.

Palača u Caserti, 30 kilometara sjeverno od Napulja, ima 1.200 soba, više od 20 državnih apartmana, veliki park sa vodopadima, nekoliko čuvenih vrtova te brojne slike i skulpture koje stoljećima privlače ljubitelje umjetnosti.

Izgrađena sredinom 18. stoljeća, palača je napravljena za napuljske kraljeve, a arhitekta Luigi Vantielli dizajnirao ju je kako bi parirala Versaillesu. Bilo je potrebno gotovo čitavo stoljeće za njenu izgradnju.

Palača se 1997. godine našla na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a ova organizacija je opisuje kao "labudovu pjesmu spektakularne barokne umjetnosti, odakle je usvojila sve značajke potrebne za stvaranje višesmjernog prostora“.

Reggia de Caserta pojavila se i u filmskoj trilogiji "Star Wars“ te filmovima "Anđeli i demoni“ i "Nemoguća misija 3“.

Uprkos slavi, broj posjetilaca je u stalnom opadanju, što je rezultat slabog održavanja, piše Sunday Times. Godišnji budžet, manji od pola miliona eura, nije dovoljan da pokrije stalne popravke niti da isplati adekvatno osiguranje.

Grafiti se nalaze širom palače, mramorne strukture se stalno ruše, a krađe su postale uobičajene. Nedostatak videonadzora navodi se kao razlog nedavnih požara, a teatar u palači je zatvoren duže od jedne decenije. Gradonačelnik Caserte, Pio del Gaudio, zatražio je hitnu reakciju talijanske vlade i 24-satnu policijsku zaštitu te vojsku koja bi čuvala palaču.