Svijet
0

Najveći rizik od terorizma: 2.000 stranih boraca IDIL-a se vratilo u Evropu

Klix.ba
Teroristička prijetnja Evropi je na najvišem nivou, jer se 2.000 stranih boraca IDIL-a koji su iz Evrope, a borili su se u Siriji i Iraku, vratilo kući, kazali su američki zvaničnici CNN-u.

Strahuje se da oni planiraju izvesti nove napade. Obavještajne agencije prate njihova kretanja. Ističu kako su se ovi ljudi dobrovoljno priključili IDIL-u i da su bili odani samoprozvanom kalifatu. Nije utvrđeno koliko njih planira izvesti napade.

"Rizik je veći nego ikada", upozorili su zvaničnici, dodavši kako postoji veliki rizik da će se teroristi sada izmiješati s izbjeglicama i pokušati doći do drugih mjesta u Evropi. Italijani su predstavili ovaj problem Ujedinjenim narodima i evropskim saveznicima.

Posljednjih mjeseci širom Evrope provedena su hapšenja osoba za koje se sumnja da su IDIL-ovi operativci i onih koji su planirali napade. Veliku zabrinutost podiže brzo širenje IDIL-a u Libiji koji operira samostalno i odvojeno od Sirije i Iraka, odnosno mogu izvesti napade kada požele. Vjeruje se da ih je u Libiji trenutno 3.000. Većinom su koncetrisani oko grada Sirt u kojem su počinjena brutalna ubistva i likvidacije.

Američki državni sekretar John Kerry susreo se s partnerima u Italiji i Kataru kako bi raspravili na koje načine SAD može podržati libijske napore za uspostavljanje nove nacionalne vlade, što Washington vjeruje da je važno, ne samo za stabilnost države, već i za borbu protiv Islamske države.

State Department i Pentagon rade na novim vojnim planovima protiv IDIL-a, a među njima je i napad na IDIL u Libiji.