Rim
0

VIDEO / Najveće snježne padavine u skoro četvrt stoljeća

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turisti su u petak snimali nesvakidašnje prizore dok je snijeg padao na Koloseum i fontanu Di Trevi, a Papa izašao na svoj vatikanski prozor kako bi posmatrao najveće snježne padavine u Rimu u skoro četvrt stoljeća.

Talijanska prijestolnica je pod snježnim pokrivačem koji je prekrio ulice i omeo zračni promet, ali je oduševio brojne Rimljane koji su se vozili skuterima i snimali fotografije svojim mobitelima, prenosi Reuters.

Rim je posljednji pout bio zahvaćen snijegom 2005. godine, ali je jedan meteorolog izjavio da su velike snježne padavine u petak ujutro najviše koje su zabilježene u talijanskome glavnom gradu u 24 godine.

"Ovo je veoma uzbudljivo. Snimala sam fotografije svog supruga ispred Koloseuma znajući da mi niko neće vjerovati kako danas u Rimu pada snijeg", izjavila je Margaret Jones, turistkinja iz Londona.

Drevni rimski forum i Koloseum kasnije su bili zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Obilna kiša, snijeg i snažni vjetrovi obrušili su se na centralnu i južnu Italiju, dovodeći do zatvaranja cesta u brojnim područjima a neke škole su zatvorene na otoku Sardiniji.

U Rimu je aerodrom Ciampino zatvoren a letovi su preusmjereni na veći aerodrom Fiumicino, dok se inače haotični promet u gradu odvijao sporo u brojnim kvartovima stvarajući velike kolone vozila.

"Ovo je divno, ali mi nismo naviknuti na to u Rimu. Kiša je dovoljna da blokira promet u gradu - zamislite samo šta se dešava kada pada snijeg", izjavio je rimski vozač Mario Strillandi.