Svijet
0

Najveće bande i kriminalne organizacije

Sarajevo-x.com
Nije lako odgovoriti na pitanje zašto se formiraju kriminalne bande i organizacije, ali glavni razlozi su uglavnom novac, politička uvjerenja i nezadovoljstvo životom. Koristeći ucjenjivanje, nasilje, kriminalne radnje i uvježbanost, bande i kriminalne organizacije postale su strah i trepet gradova u kojima "rade", a neke svoj utjecaj šire čak i po cijelom svijetu. Prema sajtu Alistoflists.com, ovo su najveće od njih.

Banda Crips

Ova banda primarno, ali ne i jedino, za članove prima Amerikance afričkog porijekla, a osnovana je u Los Angelesu 1969. godine. Njen osnivač je tada bio petnaestogodišnji Raymond Washington, ali namjera mu nije bila osnovati bandu koja će imati čak 30.000 članova. Washington je bio mnogo skromniji. Banda je poznata po upletenosti u ubistva, dilanja drogom i pljačke. Često se spominju u filmovima, a neki su reperi i hip hoperi o njima govorili u svojim pjesmama. Čak se i video igra GTA 3 odnosi na njih.

Zvanično, banda ima nešto više od 30.000 članova, ali ti podaci vjerovatno nisu tačni te mnogi vjeruju da bi taj broj mogao biti i dvostruko veći. Poznato je da je banda Crips u rivalskim odnosima s Bloodsima te još nekim bandama iz Chicaga. Mnoge poznate osobe kao što su Coolio, Ice T, Snoop Dogg i Xzibit dovodile su se u vezu s ovom bandom.

Banda Hells Angels

Za njih se može reći da su internacionalna grupa i nalaze se negdje na sredini puta između bande i kriminalne organizacije. U Sjedinjenim Državama i Kanadi imaju firmu pod nazivom Hells Angels Motorcycle Corporation koja se bavi proizvodnjom i prodajom motora. Smatra se da je osnovana oko 1950. godine, a neka vrsta zaštitnog znaka svih članova je motor Harley.

Iako ih je javnost smatrala kriminalnom organizacijom jer su bili povezani sa sumnjivim događajima i nekim ubistvima, čini se da Hell Angels već odavno nisu u toj mjeri aktivni. U nekoliko navrata organizirali su čak i dobrotvorne zabave i koncerte. Vrlo su misteriozni i zbog toga ne postoji tačan podatak o broju članova ove bande.

Banda MS13

Banda o kojoj je izvještavala novinarka Lisa Ling za National Geographic uglavnom u svoje okrilje prihvata osobe iz Salvadora, Hondurasa i Centralne Amerike, ali i druge ljude širom svijeta. Kao i druge bande, osnovne aktivnosti su im krijumčarenje, crno tržište te preprodaja oružja. Prema nekim izjavama, ovo je najomraženija banda FBI-a koji ih je proglasio najvećom prijetnjom za sigurnost države i svijeta. Godine 2005., nakon dugogodišnjeg praćenja i istraživanja, FBI je uspio uhapsiti više od 600 članova ove bande.

Prema izjavama nekadašnjih članova MS-a, ova je banda hijerarhijski uređena, ima nekoliko vođa i oko 100.000 članova. Simbol im je đavolja glava i gestikulacija rukom koja pokazuje slovo M.

IRA

Iza ove skraćenice nalazi se kriminalna organizacija koja je u različitim oblicima postojala još od 1916. godine. Oni su zapravo lijevo krilo paravojne organizacije koja je tražila nezavisnost Irske. Iako njihovi postupci i radnje imaju političke konotacije, Velika Britanija ih još uvijek klasificira kao ilegalnu terorističku organizaciju.

Za IRA-ine članove se govori da su profesionalni, odani i profesionalno obučeni, a sama organizacija svoje članove tretira kao volontere. Sve do kraja sedamdesetih godina, IRA je bila organizirana prema osnovnim vojnim jedinicama.

Zadnjih godina, IRA se trudila izgredima i nasiljem prisiliti vlasti u Velikoj Britaniji da udovolje njihovim zahtjevima, ali im nije uspjelo. Prema zvaničnim dokumentima, IRA je odgovorna za preko 1.800 ubistava. Iako sada nisu u istoj mjeri aktivni, vlasti i sigurnosne službe vjeruju da je IRA i dalje jedna od najopasnijih kriminalnih organizacija.

Ruska mafija

Prema izvorima, ona postoji još od sedamdesetih godina, ali je postala naročito aktivna nakon kraja Hladnog rata. Članovi su uglavnom bili bivši sovjetski vojnici i KGB dužnosnici koji su svoja radna mjesta izgubili nakon okončanja rata. Vrlo su misteriozni i okrutni jer su poznati po ubijanju ne samo onoga ko je zgriješio već i cijele njegove porodice. Tokom devedesetih, uspješno su otimali i ubijali bankare, dužnosnike u vladi, novinare te policajce i istražitelje.

Obavještajne službe procjenjuju da ruska mafija ima preko 100.000 članova.

Banda Jakuza

Termin "Yakuza" dolazi od japanskih riječi osam, devet i tri koje označavaju najgoru moguću kombinaciju u kartaškoj igri Oicho-kabu. Članovi ove bande dolaze iz svih društvenih grupa, ali često su vođe Jakuza prihvatale mušku napuštenu djecu. Prema tome, u ovoj se bandi ''staž'' stiče vrlo rano, otprilike u srednjoj školi. Neki od članova imaju i mentalne retardacije, ali ih vođe prihvataju zbog njihove ogromne fizičke snage.

Onaj ko želi biti član Jakuza mora prekinuti sve veze s porodicom i posvetiti život bandi. Jakuze su uglavnom rezervisane za muškarce, ali se jednom dogodilo da je nakon smrti vođe, njegova supruga preuzela vodstvo.

Neki su filmovi naročito popularizirali odsijecanje prsta koje je Jakuzama simbol izvinjenja i poniznosti vođi. Osim toga, tijela članova ove bande su uglavnom mnogo istetovirana.

Prema nekim podacima, ova banda ima oko 84.700 članova, a vjeruje se da u različitim oblicima postoji čak od 17. stoljeća.