Devet mrtvih, 76 povrijeđenih
0

Najveća tragedija vašingtonskog metroa

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sudaru dva voza u Washington DC-u smrtno je stradalo najmanje devet osoba, dok je 76 povrijeđenih.

Nesreća se desila u 17 sati po lokalnom vremenu, na dijelu podzemne željeznice koji ide nad zemljom, a u trenutku udara jedan voz bio je zaustavljen, jer je vozač čekao da se voz ispred njega pomakne sa stanice. Tada ga je udario drugi voz sa stražnje strane i prouzrokovao veliku materijalnu štetu. Zasad nije jasno zbog čega je došlo do udara, javlja BBC.

Među mrtvima nalazi se i vozačica voza koji je izazvao sudar, inače najgori u 33 godine postojanja metroa u Washingtonu.

Tim povodom oglasio se i američki predsjednik Barack Obama koji je izrazio svoj šok i nevjericu strašnom nesrećom, te uputio znake sućuti porodicama i prijateljima stradalih.

Šef vatrogasne brigade okruga Dennis Rubin izjavio je da je oko 200 vatrogasaca odmah po pozivu stiglo na mjesto nesreće. Od povrijeđenih 76 osoba dobilo je ljekarsku pomoć na licu mjesta, dok je šest njih poslano u bolnicu na dalje liječenje.

Preminula vozačica je 42-godišnja Jeanice McMillan.

Gradonačelnik Washingtona nazvao je ovu nesreću najfatalnijom u historiji tamošnjeg metroa, te dodao da je moguće kako još uvijek ima ljudi koji su ostali zaglavljeni između dva voza.