The Independent
0

Najveća špijunska afera u Historiji NATO-a

FENA
Svi britanski dnevnici izvijestili su o protjerivanju dvojice ruskih diplomata iz Bruxellesa, uz ocjenu da se odnosi između Moskve i NATO-a ponovo pogoršavaju.

Dvojici diplomata koji su radili u ruskoj misiji pri NATO-u gostoprimstvo je službeno uskraćeno zbog špijunskih aktivnosti.

Priča je međutim, prema pisanju Independenta, nešto kompliciranija i povezana je sa, kako kažu u Bruxellesu, najvećom špijunskom aferom u historiji NATO-a.

U središtu te afere bio je visoki dužnosnik u ministarstvu odbrane Estonije koji je istovremeno radio i za rusku obavještajnu službu. Imao je pristup povjerljivim dokumentima NATO-a i Rusima je otkrio brojne tajne.

U NATO-u su sada, kako piše Independent u petak, zaključili kako činjenica da je Rusija došla do tih povjerljivih dokumenata ozbiljno dovodi u pitanje sigurnost zapadnih saveznika i da se stoga Moskvi mora oštro odgovoriti.

Dva ruska diplomata su zato protjerana iako u cijeloj aferi nisu učestvovala, a Rusija je odmah najavila da će uzvratiti oštro i odlučno, penosi list.