Svijet
45

Najveća humanitarna kriza naše ere: U Siriji rekordna tri miliona izbjeglica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od tri miliona Sirijaca je registrovano kao izbjeglice, a situacija postaje sve gora, saopćila je UN-ova agencija za izbjeglice.

UNHCR je rekao da je Sirija "najveća humanitarna kriza posljednjeg doba" gdje je gotovo polovina Sirijaca morala napustiti svoje domove.

Većina izbjeglica je pobjegla u susjedne zemlje Sirije, a 1,14 miliona osoba sada traži utočište u Libanu. Više od 190.000 osoba je ubijeno u Siriji tokom tri godine građanskog rata.

Situacija se pogoršala u posljednjih nekoliko mjeseci kako se formirala Islamska država koja kontrolira veliki dio Sirije i Iraka. Gotovo pola svih Sirijica prisiljeno je na napuštanje svojih domova, a svaki osmi Sirijac pobjegao je preko granice, što je milion više nego prošle godine. Unutar same Sirije prognano je 6,5 miliona ljudi, od čega polovinu čine djeca.

UNHCR i druge agencije navode kako prognani stižu u šokantnom stanju, iscrpljeni, prestrašeni i bez novca. Većina ih je u bijegu godinu dana ili više. Za prelazak granice mnogi moraju plaćati mito krijumčarima. Za bijeg u istočni Jordan cijena je od 100 dolara po osobi na više.

Prema podacima UNHCR-a najviše izbjeglica ostane u državama koje graniče sa Sirijom. Najviše ih je u Libanu (1,14 miliona), Jordanu (608.000) i Turskoj (815.000).

Više od četiri petine izbjeglica muči se sa životom u gradovima izvan kampova, a 38 posto živi u skloništima.