Svijet
24

Najtraženija Britanka Sally Jones priprema IDIL-ove žene za napade na Zapadu

Klix.ba
Britanka Sally Jones, poznata kao pankerka koja je prije nekoliko godina pobjegla sa sinom u Siriju i priključila se IDIL-u za koji regrutuje novakinje, priprema napade na zemlje svijeta u kojima se govori engleski jezik.

Jones je trenutno najtraženija teroristkinja svijeta. Nakon što je napustila Kent 2013. godine udala se za IDIL-ovog borca Junaida Hussaina. Trenutno trenira tajno žensko krilo ove terorističke grupe, koje se zove Anwar al-Awlaki. kako bi izvodile napade na engleska govorna područja.

"IDIL je poštuje jer je udovica Junaida koji je bio vrlo bitan grupi. Žele poslati poruku njihovim bitnim borcima da će poštovati njihove članove porodice i garantovati im dobar život i nakon njihove smrti. Umm Hussain je također utjecajna. Ona je razlog zbog kojeg je IDIL uspio regrutovati veliki broj djevojaka sa Zapada u Raqqu jer nije lako uvjeriti kršćansku rokerku da postane ekstremista", kazao je dezerter iDIL-a.

Vjeruje se da je Jones regrutovala desetine žena putem društvenih mreža prije nego su joj profili ugašeni. Svakodnevno je ohrabrivala svoje pratioce da izvode napade protiv Zapadnih sila i branila je obezglavljivanja koja su vršili IDIL-ovci.

Sallyn muž
Sallyn muž

U propagandnim videima pojavljuje se njen 11-godišnji sin Joe, poznat kao Jo-Jo i on će zamijeniti egzekutora Mohammeda Emwazija poznatog kao Jihadi John. Aktivisti su rekli da je Jones već dala sina u kamp za dječake gdje uče o šerijatu i o korištenju oružja kako bi jednog dana postali borci.

Njen suprug ubijen je američkim dronom 2015. godine, a ona uz svoju mjesečnu platu od 620 eura ima i dodatnih 240 eura jer je udovica.