Svijet
8

Najtopliji mart u historiji SAD-a

FENA
Ovogodišnji mart je u Sjedinjenim Američkim Državama bio najtopliji od kada se provode mjerenja, saopćili su danas meteorolozi.

S prosječnom temperaturom od 10,6 stepeni celzijusa oboren je dosadašnji rekord iz 1910. godine, navodi se u podacima američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

Da se na radi samo o martu, pokazuje cjelokupan ovogodišnji trend, jer je prosječna temperatura u prva tri mjeseca 2012. godine iznosila 5,5 stepeni Celzijusa, što je neuobičajeno toplo.

Iako je toplo vrijeme obradovalo Amerikance, meteorolozi su više nego zabrinuti.

"Svi mi imamo taj neugodan osjećaj. Ovo je veoma čudno i nije dobro", kaže Jerry Meel, stručnjak za klimatske promjene iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosferskih promjena iz Kolorada.

"To je onaj osjećaj zadovoljstva koje vam budi toplo vrijeme, a znate da nije dobro što je tako", upozorava Meel.

Sličnog je stave i Jack Couch, stručnjak Nacionalnog centra iz Sjeverne Karoline, ističući da je više faktora utjecalo na porast temperature, uključujući i klimatski fenomen La Ninja.

Couch navodi i da će se zbog globalnog zagrijavanja topli periodi sve češće javljati, uz opasku da je ove zime to bio slučaj samo sa Sjevernom Amerikom, dok je Evropa imala veoma hladnu zimu.

Samo jedna američka savezna država se ne uklapa u statističke podatke koji govore o toploj zimi, i to je Aljaska, koja je imala veoma hladnu zimu, a u glavnom gradu Anchorageu se i dalje bore sa snježnim smetovima.